470 miljoen voor ziekenhuizen en woonzorgcentra

Vlaamse Regering zorgt voor eenmalige subsidies

De Vlaamse Regering gaat voor 470 miljoen euro aan eenmalige subsidies uitbetalen aan ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het gaat om een budgettaire operatie die past in de nieuwe boekhoudregels rond het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). De regering zou zelfs 11,5 miljoen euro uitsparen door de operatie.

(bron: Belga)

Wat is de achtergrond van het probleem?

Ziekenhuizen en woonzorgcentra konden bij het VIPA aankloppen voor alternatieve investeringssubsidies. Maar Europa veranderde voor de overheid de boekhoudkundige spelregels. De subsidies moesten - net als bij het scholenbouwprogramma 'Scholen van Morgen' - in één keer in de Vlaamse boeken worden opgenomen.

Via het VIPA kregen de voorzieningen die recht hebben op alternatieve financiering de kans op een eenmalige uitbetaling van hun subsidies. Door op die manier te werken - en niet via gebruikerstoelagen - vermijdt men oplopende intrestlasten. Uit een recente parlementaire vraag blijkt dat tot voor kort 7 ziekenhuizen en 34 woonzorgcentra al hadden ingetekend op de operatie.

De operatie is vrijdag ook finaal afgeklopt op de Vlaamse regering en het kabinet-Vandeurzen bevestigt dat er in totaal voor de operatie 470 miljoen euro wordt uitbetaald aan de ziekenhuizen en woonzorgcentra. Maar doordat de overheid nu geen gebruikerstoelagen en intresten meer moet betalen en kan gaan lenen aan een lagere intrestvoet levert de operatie begrotingstechnisch een besparing op. Het zou daarbij gaan om een bedrag van ruim 11,5 miljoen euro.