kinderen & jongeren

Als alles vanzelf op zijn plaats valt

Bouwblokjes met een cera award beloond
13.03.2016
Foto's
Rob Stevens

Een mooi voorbeeld van een project waar social profit en techniek elkaar vinden, zijn de bouwblokjes voor kinderen met een motorische beperking.

Vorig jaar werden studenten Biomedische Ingenieurstechnieken Maarten Ghequire en Eline Lebbe met een Cera Award beloond voor hun idee. Ze werkten dit uit voor Windekind, een school voor buitengewoon onderwijs. Eline Lebbe: “Het bestaande speelgoed voor deze doelgroep was vaak magnetisch. Maar de kinderen met een beperking kregen de torens niet opnieuw afgebroken.

We vonden een eenvoudige, maar ingenieuze oplossing: blokken met een uitsparing met een gewichtje erin, waardoor de blokken door de vorm en de zwaartekracht als vanzelf in elkaar passen. Ze liggen ook beter in de hand door het gewicht. Met gewone blokjes raakten kinderen met motorische beperkingen snel gefrustreerd, terwijl deze blokjes hen stimuleren en hun coördinatie oefenen.”

Eline koos heel bewust voor dit project in de sociale sector: “Het was een project waarbij je echt een oplossing voor een concreet probleem kon bedenken. Ook het werken met kinderen, ouders en leerkrachten sprak me aan. Veel opdrachten van ingenieurs worden voornamelijk aan de tekentafel uitgevoerd, vaak voor de industriële sector, maar dit was een opdracht voor een doelgroep die anders vergeten wordt als het aankomt op techniek en technologie. Eigenlijk zou elke ingenieur tijdens zijn studies een opdracht voor de sociale sector moeten doen.” Andere scholen toonden ook al interesse voor de blokken. Maar dan moet het speelgoed op grotere schaal geproduceerd worden. Lebbe: “Om een goed product op de markt te krijgen, zullen studenten van de VIVES hogeschool uit de richtingen Industriële Wetenschappen en Technologie enerzijds en Ergotherapie anderzijds samenwerken om het ontwerp nog te verbeteren en in de praktijk uit te testen. Ze zullen onze aannames controleren. Is de grootte van de blokken geschikt voor de leeftijd van de kinderen? Moeten de blokjes zwaarder of net lichter worden? Kunnen er misschien nog andere vormen ontworpen worden zodat er een huisje mee gebouwd kan worden? De grootste uitdaging is de verkoopprijs van het speelgoed. Werken met een begroting hoort ook bij het ontwikkelen van een nieuw product. En zeker in de social profit is het belangrijk om met de kostprijs rekening te houden.”

Cera Award is een project van de coöperatie Cera. Samen met 400.000 vennoten investeert Cera in onze samenleving. Wil jij ook mee investeren in dit soort maatschappelijke projecten? Tot 25 mei kun je intekenen op een aandelenpakket dat onze samenleving ten goede komt. Meer info op www.cera.be