welzijn & zorg

Armoede en verslaving

Als je de middelen niet meer hebt
26.08.2016
Foto's
Adic

Op 16 september organiseert Adic vzw een studiedag over verslaving en armoede. Al 30 jaar is het Antwerps Drug Interventie Centrum een ontwennings- en behandelingscentrum voor druggebruikers die willen ontwennen of leren omgaan met hun drugprobleem.

Het lijkt evident dat armoede en verslaving gelinkt zijn aan elkaar. Toch merken hulpverleners in de verslavingszorg dat ze er soms niet aan denken of er op de juiste manier mee omgaan.

Andere manier van denken

Uiteraard kan iedereen terecht die hulp nodig heeft, maar er zijn toch nog enkele drempels. Iemand die financiële moeilijkheden heeft, kan soms ook moeite hebben om het remgeld van residentiele hulp te betalen. Een van de doelen van de hulp is om mensen te resocialiseren.

"Als middenklasse hulpverlener denk je direct aan wat je daar zelf onder verstaat. Sociaal contact, verenigingsleven, uitjes,.. maar vaak is dat niet de eerste nood van een cliënt. Er heersen soms andere prioriteiten. Als je moet nadenken hoe je gezin te eten zal geven tot het einde van de week, staat het buurtcomité niet bovenaan je lijstje", zegt Corrie Rijsbosch, directeur van Adic vzw. "Laat staan dat mensen aan sparen zouden toekomen", vult Gert Donckers aan, coordinator van het behandelingsprogramma. "We denken vaak dat we een reserve moeten opbouwen voor de toekomst, maar voor veel mensen is vandaag veel belangrijker."

Herstel

"Een deel van de weg naar herstel is je afvragen wat iemand gelukkig maakt. Dat kan je enkel te weten komen door in dialoog te gaan. Het is voor iedereen anders. We mogen als hulpverlener er niet van uitgaan dat wij alle antwoorden hebben. Daar heeft de hele sector in het algemeen al een grote stap in de goede richting naar hulp op maat gezet", zegt Corrie. "We blijven steeds werken aan bekendheid en toegankelijkheid, want ook dat kan een drempel zijn. Daarom nemen we ook deel aan de geneeskundige dagen in Antwerpen en het grote publiek kan nader kennismaken met de verslavingszorg die wij bieden op de openbedrijvendag op  2 oktober", zegt Gert.

Wil je samen met de mensen van Adic vzw meer te weten komen over armoede en verslaving? Er zijn nog enkele plaatsen voor de studiedag op 16 september. Meer info: www.adicvzw.be