gezondheid

Belg schat invloed van gewicht op kankerrisico nog erg fout in

Wat weten Belgen over voeding en kanker?
4.11.2015

Uit de enquête “Feiten en fabels rond voeding en kanker” i.o.v. Stichting tegen Kanker blijkt dat de invloed van gewicht op het kankerrisico nog erg fout ingeschat wordt. Slechts 12% van de Belgen beseft dat overgewicht op de tweede plaats van alle vermijdbare kankerverwekkers staat, na roken. Ook de gevolgen van alcohol en voedingssupplementen worden overschat.

Erfelijkheid wordt door de Belgen ten onrechte als de tweede belangrijkste oorzaak van kankergeïdentificeerd. Het “buikje” is ook een risicofactor voor kanker, zelfs zonder overgewicht, en dat is niet geweten door 67%.

Alcohol

33% denkt dat een glas wijn per dag je risico op kanker doet dalen, terwijl het je risico net kan doen stijgen. Aan kleine hoeveelheden (één à twee glazen) rode wijn worden misschien wel mogelijk positieve effecten toegeschreven wat betreft hart- en vaatziekten, maar de alcohol die erin zit, verhoogt wél je risico op kanker. Meer dan één à twee glazen per dag zelfs rode wijn verhoogt ook het risico op cardiovasculaire ziekten.

29% meent dat alcohol geen kankers veroorzaakt. Nochtans houdt alcohol nauw verband met zeker 7 kankers - bijvoorbeeld ook borstkanker. De grootste drinkers vinden we in de leeftijdscategorie 55-70 jarigen en gepensioneerden: een kwart van hen drinkt meer dan twee alcoholconsumpties per dag.

Voedingssupplementen

Te veel Belgen denken ten onrechte dat voedingssupplementen een ideale manier zijn om hun kankerrisico te doen dalen. Het advies van Stichting tegen Kanker luidt: gebruik ze enkel op voorschrift van een arts. Ze kunnen in geen geval een gezond en evenwichtig voedingspatroon vervangen.

Bovendien zijn voedingssupplementen niet zomaar zonder gevaar. Te grote hoeveelheden zouden zelfs kanker in de hand kunnen werken en kunnen voor verhoogde sterftekans zorgen. En sommige kunnen wisselwerken met (kanker)geneesmiddelen (webapplicatie voedingssupplementen: www.kanker.be/voedingssupplementen).

Superfoods

Wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat mogelijk kankerbeschermende stoffen in de voeding, vooral in groenten en fruit, verschillende complexe  erkingsmechanismen hebben. Net de combinatie van al deze verschillende stoffen uit verschillende voedingsmiddelen zou een (krachtiger) effect hebben. Individuele ‘superfoods’ lijken dus niet te bestaan.

Beter dan ons te concentreren op specifieke ‘superfoods’ brengen we dus maximale variatie aan in een gezonde voeding, door iedere dag verschillende voedingsmiddelen te eten. Voor groenten en fruit luidt de beste tip: volg de seizoenen en varieer in kleur.

Webrubriek

Op de website van Stichting tegen Kanker overloopt een nieuwe webrubriek 10 hardnekkige mythes rond voeding en kanker. 

www.kanker.be/voeding-kankerpreventie-feiten-fabels.