gezondheid

Bewegen op verwijzing breidt uit

Huisarts schrijft beweging voor
19.12.2016

Bewegen Op Verwijzing, een project om Vlamingen na doorverwijzing van de huisarts meer aan het bewegen te krijgen, breidt steeds verder uit. Na de projecten in Leuven en Mechelen in september 2016, werden intussen al de projectaanvragen van 26 kleinstedelijke gebieden goedgekeurd. In steeds meer regio’s in Vlaanderen wordt nu een gezonde leefstijl gepromoot aan mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s door een gebrek aan lichaamsbeweging of langdurig zitten. Het doel? Deze mensen duurzaam aanzetten tot bewegen.

 

Het project ‘Bewegen op verwijzing’ (BOV) promoot een gezonde leefstijl door mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s en een hoge mate van inactiviteit duurzaam aan het bewegen te krijgen. Dat geeft voordelen op fysiek, mentaal en sociaal vlak.

BOV werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een BOV-coach. De BOV-coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op. De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarom sluit het beweegplan maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale sportinitiatieven. Eens het beweegplan opgemaakt is, speelt de BOV-coach een belangrijke rol in het motiveren van de deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemer na verloop van tijd dit zelfstandig verderzet.

In navolging van goede praktijkvoorbeelden uit het buitenland, draait BOV reeds enkele jaren proef in Vlaanderen. Met succes, zoals blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen geraken niet alleen in beweging dankzij de BOV coaching, ze blíjven ook in beweging. Uit het pilootproject bleek dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het Bewegen Op Verwijzing-project loopt voor 5 jaar. We trekken hiervoor 4.544.000 euro uit. Het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen zullen de drijvende krachten achter BOV zijn. Ook de huisartsen zullen een belangrijke rol vervullen. BOV is voor hen een concreet instrument waarmee zij hun risicopatiënten kunnen verwijzen om meer te gaan bewegen.”

Wie doet mee?

 

kleinstedelijke zorgregio

Gemeenten/steden

Asse

Ternat

Affligem

Roosdaal

Liedekerke

Merchtem

Dilbeek

Brasschaat

Essen

Kalmthout

Wuustwezel

Brugge

Brugge

Zedelgem

Brussel

Anderlecht

Sint-Jans-Molenbeek

Deinze

Deinze

Nazareth

Zulte

Genk

Genk

Gent

Destelbergen

Gent

Lochristi

Melle

Merelbeke

Halle

Beersel

Halle

Sint-Pieters-Leeuw

Hoogstraten

Hoogstraten

Rijkevorsel

Izegem

Ingelmunster

Izegem

Lendelede

Kortrijk

Harelbeke

Kortrijk

Kuurne

Wevelgem

LEUVEN

Huldenberg

Leuven

Lubbeek

Oud-Heverlee

Lokeren

Lokeren

Moerbeke

Maaseik

Kinrooi

Maaseik

Mechelen

Mechelen

Menen

Menen

Wervik

Mortsel

Mortsel

Hove

Lint

Kontich

Edegem

Oudenaarde

Maarkedal

Oudenaarde

Wortegem-Petegem

Zingem

Roeselare

Hooglede

Kortemark

Ledegem

Lichtervelde

Moorslede

Roeselare

Staden

Sint-Truiden

Sint-Truiden

Nieuwerkerken

Borgloon

turnhout

Arendonk

Baarle-Hertog

Beerse

Merksplas

Ravels

Retie

Turnhout

Vilvoorde

Vilvoorde

Wemmel

Kapelle-op-den bos

Waregem

Wielsbeke

Waregem

Anzegem

Zottegem

Brakel

Herzele

Lierde

Sint-Lievens-Houtem

Zottegem

Zwalm

Het BOV project loopt van 15/12/2015 tot 31/12/2020 met een totaalbudget van 4.544.000 euro.

>> Nieuwe projecten kunnen nog steeds worden ingediend. www.bewegenopverwijzing.be