ouderen

Blijf in beweging

Week van de valpreventie
24.04.2017

Eén op de drie ouderen in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. Gelukkig kunnen senioren zich er tegen wapenen door in beweging te blijven. Op een veilige manier bewegen, luidt de boodschap van de zesde editie van de 'week van de valpreventie' van 24 tot 30 april 2017.

Save the date WvdV 2017

Eén op de drie senioren in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit aantal op tot 70 procent van de bewoners. Vaak leidt een valpartij tot een ziekenhuisopname. Eén van de veelvoorkomende gevolgen van een val is een heupbreuk: in België goed 16.000 heupbreuken per jaar.

"Blijf in beweging, doe het veilig" is de boodschap van de zesde editie van de week van de valpreventie. "Met deze slogan willen de verschillende partners ouderen in beweging krijgen", zegt professor Koen Milisen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. "Beweging zorgt ervoor dat je fit en gezond blijft en stimuleert ook je spierkracht, evenwicht en lenigheid. Met deze elementen voorkom je niet alleen het vallen, maar bescherm je jouw lichaam beter tijdens of na de val".

Met kleine tips en aandachtspunten kunnen heel wat valpartijen vermeden worden, aldus de initiatiefnemers. "Denk maar aan stevige en vaste schoenen, het juist gebruik van een bril, het rustig rechtkomen uit bed of de zetel zodat je niet duizelig wordt, en ook het vermijden van het te pas en onpas gebruik van slaappillen."

Negenhonderd organisaties zetten met de steun van de Vlaamse overheid activiteiten op om de valproblematiek in de kijker te zetten en ouderen, familie en gezondheidsmedewerkers aan te zetten tot preventie. De activiteiten vinden plaats in woonzorgcentra, gemeenten en steden, OCMW's, lokale dienstencentra, thuiszorgorganisaties, seniorenverenigingen en ziekenhuizen.

 

http://www.valpreventie.be/

(Belga)