AIPA Aalst
ouderen

"De toekomst is thuis"

Langer thuis wonen: testwoning AIPA Pro DoMo
25.11.2015
Foto's
AIPA/ A. Soens

Oud worden in je eigen huis, het is iets om van te dromen. Stilaan komen we met z'n allen dichter bij deze werkelijkheid doordat vele organisaties bezig zijn met innovatie. Niet enkel in de zorg, maar dus ook op het vlak van wonen. Ageing in Place is zo'n project, deel van zorgproeftuinen, dat de mogelijkheden wil testen samen met de gebruikers.

Anja werkt voor een mutualiteit en helpt mensen met vragen over hulpmiddelen en tegemoetkomingen. Samen met haar collega's uit thuiszorg, gezinsbegeleiding en andere staat zij te popelen om de testwoning te bezichtigen. "Samenwerken is in onze sector van groot belang, wij werken al langer met multidisciplinaire teams om zo de patiënt centraal te zetten en te helpen waar nodig. Los van organisatie, kleur of mutualiteit. Ook vandaag komen we kijken welke hulp we in de toekomst allemaal kunnen aanbieden."

De stad Aalst wil een laboratorium zijn voor de zorg en ontpopt zich naar eigen zeggen tot een charmante zorgstad. Het is de bedoeling dat geïnteresseerden de woning voor een korte periode betrekken en hun bevindingen delen.

Voor er lintjes geknipt worden, krijgen alle partners het woord. Het project bracht meubelfabrikanten, gespecialiseerde firma's van zorgmeubilair, een telecommunicatiefirma, een projectontwikkelaar, een sociale werkplaats, energiedeskundigen, beleidsmakers en nog vele anderen samen om alle aspecten van het nieuwe wonen uit te werken in deze testwoning.

Praktisch mag ook mooi zijn

De woning bestaat uit een inkomhal, toilet, keuken, zithoek, slaapkamer en badkamer. Bij de vormgeving en de inrichting van de flat werd heel wat aandacht besteed aan toegankelijkheid. Brede schuifdeuren tussen de verschillende ruimtes, stopcontacten en een vaatwasser op armhoogte, een keukentafel en aanrecht waar je met je rolstoel onder kan.

Ergonomische meubelen kan je makkelijk herkennen, ze zijn meestal niet zo mooi. Daardoor gaan ouderen de aankoop vaak uitstellen tot het echt niet meer te vermijden is. Meubels en andere hulpmiddelen mogen niet stigmatiserend werken. Zo is de testwoning eigenlijk gewoon heel comfortabel ingericht, ook als je nog heel mobiel bent.

Niet enkel aan de techniek en technologie wordt gedacht, de inrichting houdt rekening met mogelijke vereenzaming, het sociaal leven van de bewoner. Zo zijn alle leefruimten met grote ramen naar de straatzijde gericht.

De post valt niet langer op de vloer, kleine aanpassingen kunnen de toegankelijkheid verhogen.

De woning is energiezuinig en werd uitgerust met een state of the art zorg- en oproepsysteem, met domotica en met innovatieve beveiliging. Er zijn antibacteriële composietmaterialen gebruikt en de vloer- en wandbekleding zijn op cruciale plaatsen antislip. De badkamer is uitgerust met een inloopdouche met zitje en een toilet met armsteun.

Van de verfkeuze tot de vaatwasser, van het laminaat tot de verlichting, van de toegankelijkheid tot de beveiliging, alles in de testwoning staat in het teken van het doel: een woning ontwikkelen waar het goed, aangenaam en vooral mogelijk is om ook op gevorderde leeftijd te blijven wonen.

Participatie loont

Het project verzamelde reeds een testpanel van meer dan 650 ouder wordende Aalstenaars, mantelzorgers, familieleden en zorgverleners, die allemaal graag hun bevindingen en ideeën delen.

Er werden al 500 huisbezoeken afgelegd, mensen werden bevraagd over hun woonsituatie en hun verwachtingen bij het ouder worden. Er werden al heel wat tips gegeven voor kleine ingrepen die het thuiswonen aangenamer kunnen maken. Op vlak van energie-efficiëntie, van gedragsaanpassing, tochtstrips tot schakelaars op makkelijk bereikbare plaatsen, tips in overvloed.

Het stadbestuur benadrukt dat het veel geleerd heeft uit dit project en dat het de ambitie heeft de principes van langer thuiswonen in alle domeinen wil meenemen. "Oud worden doe je niet enkele thuis maar ook in de publieke ruimte. Deze principes kunnen dus ook worden toegepast bij stadshernieuwing, rumtelijke ordening, milieu en seniorenbeleid. Het moet een reflex worden, een ouderentoets als het ware doorheen het beleid", zegt schepen Sarah Smeyers.

Bezoek of test de woning zelf

Eent testwoning moet getest worden, meer info via www.aipa.be