kinderen & jongeren

Een artistieke blik op de sociale sector

Arts in society
25.08.2015
Foto's
Marc Primez

Arts in Society Award, een initiatief van CERA, brengt sociale organisaties in contact met alumni en masterstudenten van verschillende kunstdisciplines. Samen ontwikkelen ze een kunstproject. Het is de bedoeling dat de kunstenaars met een andere blik naar maatschappelijke uitdagingen kijken waarmee de sociale sector wordt geconfronteerd.

Ze slaan de handen in elkaar om bijzondere doelgroepen uit de samenleving te verbinden en te versterken door middel van kunst. Studente Anna Steelandt is een van die initiatiefnemers. Met haar Arts in Society-project ‘Herinterpretatie van kunst’ werkte ze samen met enkele leerlingen van Ter Bank uit Leuven, een school voor kinderen met matige tot ernstige mentale beperking.


“Enkele andere masterstudenten muziektherapie en ik ontwierpen samen met enkele kinderen een multidisciplinair project waarin de visuele kunsten, muziek en inclusie centraal staan”, zegt Anna.


De tentoonstelling van de Oostenrijkse kunstenaar Markus Schinwald in Museum M (oktober 2014), vormde het fundament van dit project. De werken van Schinwald waren zeer inspirerend. “De kinderen keken naar de beelden zonder muziek. Ze keken naar de kamers en vormden hun interpretatie door een kunstwerk te maken. Dan luisterden ze naar de muziek die wij voor die kamers gemaakt hadden als deel van een van onze eigen opdrachten. Ze konden een tweede keer interpreteren. Die werken werden samengebracht. Ze maakten kunstwerken voor drie zalen. Het waren ontzettend mooie werkjes en een filmpje waarin er getoond werd hoe de kinderen alles ervoeren.”


“Het project draaide om meer dan kunst maken op een onverwachte manier. Het heeft iedereen samengebracht en de muziek klonk ook nog eens prachtig. Het ging natuurlijk niet om professionele muzikanten en kunstenaars, maar de meerwaarde zat in de bevestiging dat deze kinderen veel in hun mars hebben. Ze waren terecht trots op hun prestaties en konden de buitenwereld een andere kant van zichzelf laten zien. Het leert ons, studenten, dat er iets moois kan ontstaan door onverwachte samenwerkingen. We worden opgeleid om in psychiatrische centra te werken, te werken met mensen met dementie, personen met een beperking. Deze praktijkervaring geeft ons een duidelijk beeld van wat we mogen verwachten en heeft onze ogen geopend voor de mogelijkheden die voor het grijpen liggen.”


In oktober 2015 volgt de uitreiking van de Cera Arts in Society award.

>> Arts in society award