Een omgeving die mensen beter maakt

Editoriaal

Meer dan tien jaar geleden kocht ik een oud huis uit de jaren vijftig. Een van de eerste ingrepen die vastgelegd werden bij de renovatie, was een klein raam achteraan het huis aanzienlijk groter maken. Zo viel er meer licht binnen in de woonruimte, en kregen we mooi uitzicht op de groene weidsheid achter het huis. Dat maakte het wonen al een pak aangenamer. In ziekenhuizen en zorgvoorzieningen is dat niet anders: de omgeving heeft invloed op hoe iemand zich voelt. 

Er zijn zoveel verschillende redenen waarom mensen in een ziekenhuis moeten verblijven: een ongeluk, een routine-onderzoek, een chronische ziekte… De ene blijft één nachtje, de ander misschien een half jaar. Toch belanden alle patiënten in veel ziekenhuizen in dezelfde standaardkamer, terwijl de noden zo kunnen verschillen. Wie langer blijft, heeft er nog meer dan anderen baat bij dat het ziekenhuis wat meer als ‘thuis’ aanvoelt. Leefruimtes buiten de eigen kamer met hier en daar een mooie plant of kunst aan de muur kunnen daarbij helpen. Een goed healing environment vermindert stress. Denk daarbij maar aan een duidelijke bewegwijzering doorheen de gangen waardoor je zonder twijfelen je weg vindt. Niet enkel de inrichting van de ruimtes kan het verschil maken. Ook de witte verpleegkundigenschort achterwege laten - als het werk het toelaat - kan ervoor zorgen dat de zieke zich wat meer mens en minder patiënt voelt. 

En dat werkt, en doet mensen zich meer thuis voelen. In Huis Perrekes, waar mensen met dementie verblijven, mogen de bewoners dan ook nog zoveel als ze kunnen zelf doen. Ze telen groenten in de tuin van de villa, en wie kan helpt het avondmaal koken. Dat stimuleert om langer gezond te blijven, én neemt het personeel heel wat werk uit handen.

In AZ Alma in Eeklo hebben ze goed begrepen hoe de inrichting van de omgeving het gevoel van mensen beïnvloedt. Patiënten en bezoekers die er binnenkomen, hebben vaak het gevoel eerder in een hotel dan in een ziekenhuis binnen te komen, door het gebruik van hout en warme kleuren. Het blijft natuurlijk een ziekenhuis, waar mensen soms ook slecht nieuws te verwerken krijgen. Daarom richtte AZ Alma speciale huiselijke ruimtes in voor ouders die een baby verloren of mensen die net te horen kregen dat ze kanker hebben.

Niemand verblijft graag in een ziekenhuis. Het minste wat ziekenhuizen kunnen doen, is dat verblijf op alle mogelijke manieren zo aangenaam mogelijk maken.  

Lees er meer over in het artikel over healing environment. (Zie link hieronder.)

Foto's
Stephan Vanfleteren