gezondheid

Drie, twee, één, start!

Gezond bewegen
27.03.2017
Foto's
Gezond bewegen

Voldoende bewegen is een van de basisprincipes van een gezonde levensstijl. We weten het allemaal, maar het is niet altijd even makkelijk om bewegen in te passen in ons hectische bestaan. Dit jaar lanceert de Vlaamse overheid verschillende initiatieven om ons te stimuleren om meer te bewegen, zoals de gezondheidsdoelstellingen, bedrijfscoaches en bewegen op verwijzing van je huisarts.

Gezondheidsdoelstellingen

In 2025 leeft de Vlaming gezonder door gezond te eten, zittend gedrag te mijden, voldoende te bewegen, gezonder met alcohol om te gaan en tabak en drugs af te zweren. Toch als het van de Vlaamse overheid afhangt; voor alle beleidsdomeinen werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie van 16 en 17 december 2016. Ontdek de concrete acties op https://www.zorg-en-gezondheid.be/gezondheidsconferentie2016

Bedrijfscoaches

Een van die acties is de bedrijfcoach. De Vlaamse Regering gaat die bedrijfscoaches uitsturen om vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen acties op te zetten die de gezondheid van de werknemers moeten bevorderen. "De bedrijfscoaches zullen tijdens de werkuren de Vlamingen stimuleren om te kiezen voor het gezonde alternatief", zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen. Voor de uitvoering van het project wordt tot en met 2019 een bedrag van 2,8 miljoen euro uitgetrokken.

Om werknemers meer te laten sporten lanceerde Sport Vlaanderen, samen met VDAB en werkgeversorganisaties, de campagne ‘Sport op het Werk’. Een gratis scan voor werknemers geeft werkgevers een beeld van de profielen in hun bedrijf. Sporten ze? En wat verwachten ze van hun werkgever op dat gebied? Men krijgt advies en concrete tips over onder meer sporten op het werk, met ook aandacht voor enkele andere aspecten van beweging stimuleren bij werknemers. https://www.sport.vlaanderen/sportophetwerk

De huisarts schrijft beweging voor

Mensen met een inactieve leefstijl en een verhoogd gezondheidsrisico kunnen een beroep doen op professionele begeleiding na verwijzing door de huisarts. Het project Bewegen op verwijzing wordt na Leuven en Mechelen nu ook mogelijk in Izegem, Halle, Roeselare, Menen en Genk. Nieuwe projecten kunnen nog steeds worden ingediend. www.bewegenopverwijzing.be

 

Project: Gezond Bewegen

32 medewerkers van de Vlaamse overheid laten zich vier maanden lang intensief begeleiden tijdens Gezond bewegen, met fitheidstesten, een persoonlijk trainingsschema en haalbare sportactiviteiten op maat. Dat allemaal om medewerkers te laten kennismaken met een gezonde en actieve levensstijl en met de effecten daarvan op hun welzijn. Het doel: stress en burn-outs voorkomen. Volg hen op de voet samen met 13, de personeelsnieuwssite van de Vlaamse overheid!

  • Zes werknemers bloggen over hun deelname: Carine Buysse (Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming), Kristien De Clercq (VDAB), Laurence De Bolle (Departement Cultuur, Jeugd en Media), Joris Recko (Vlaams Enegieagentschap), Michele Smets (Onroerend Erfgoed) en Veerle Strosse (Ruimte Vlaanderen).
  • Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is meter van Gezond bewegen: 'Ik was 51, woog 108 kilo en nam medicatie voor hoge bloeddruk en cholesterol.' Lees hoe alles veranderde toen Karine 50 kilogram vermagerde.

Meer weten? www.overheid.vlaanderen.be/gezond-bewegen