gezondheid

Campagne Te Gek!? roes(t) maakt drank-, drugs- en gokproblemen bespreekbaar

In Vlaanderen bestaan er veel vooroordelen en misverstanden over problemen met alcohol, drugs en gokken. Ook jij kent waarschijnlijk iemand in je directe omgeving die hiermee worstelt. Toch is praten over deze problemen vaak erg moeilijk. Het taboe en de (voor-)oordelen zorgen er onder meer voor dat mensen rijkelijk laat hulp inschakelen. Zo zoekt iemand met een alcoholprobleem pas steun na gemiddeld 18 jaar.

Reden genoeg voor Te Gek!?, VAD/De DrugLijn, Museum Dr. Guislain en unik-id om de krachten te bundelen in een nieuwe Te Gek!?-jaarcampagne. Met Te Gek!? Roes(t) willen ze de kennis over alcohol-, drug- en gokproblemen bij de Vlaamse bevolking vergroten en inzicht geven in de complexiteit ervan. Om zo deze problemen bespreekbaar te maken en stigmatisering tegen te gaan.

Op de campagnewebsite van Te Gek!? Roes(t) vind je heel wat informatie over alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Je kan lezen welke factoren en mechanismen meespelen in het al dan niet ontwikkelen van problemen met deze middelen en waarom er nu precies zoveel taboe bestaat om hierover te praten en tijdig hulp te zoeken als dat nodig is. De site besteedt ook aandacht aan wat kan helpen om de vicieuze cirkels waar sommige gebruikers in terecht komen, te voorkomen of te doorbreken. Naast de gebruiker zelf zijn er ook veel geliefden betrokken die onder de situatie kunnen lijden. Ook als ouder, vriend of familielid kan op de website terecht voor informatie en advies. Ook als je zelf hulp nodig hebt of je als hulpverlener op zoek bent naar meer info ben je op de website aan het juiste adres. 

Naar goede Te Gek!?-traditie omvat deze campagne ook heel wat uiteenlopende projecten. Zo is er een aangrijpende tentoonstelling met dubbelportretten van ouders en kinderen over hoe een verslaving tussen hen in staat, gemaakt door Lieve Blancquaert en productiehuis De Chinezen. Je kan ook deelnemen aan de Te Gekke Roes(t)-wandeling om zo al wandelend drank-, drug- en gokproblemen beter bespreekbaar te maken. Ga je liever naar een theatervoorstelling of studiedag of lees je graag een novelle over dit onderwerp? Ook dat zijn opties. 

Je vindt alle activiteiten en initiatieven binnen deze campagne terug op www.tegek.be/roest