gezondheid

Dag tegen Kanker 2022

Chi Kung als hulpmiddel om te leven met kanker
20.10.2022

Donderdag 20 oktober is het de Dag tegen Kanker en in verschillende ziekenhuizen kon je deelnemen aan workshops georganiseerd door Kom op tegen Kanker. Zo trok Weliswaar naar het UZ Brussel om deel te nemen aan een infosessie over Chi Kung: “Als we ons ook richten op het fysieke en het mentale welzijn van een patiënt kunnen ze beter omgaan met hun ziekte en beperkingen.”

Donderdag 20 oktober is het de dag tegen Kanker, georganiseerd door Kom op tegen  Kanker. Dit jaar is het de 23ste editie en willen ze één sterke boodschap naar voren brengen: kanker draag je niet alleen. Zo zijn er verschillende activiteiten die in ziekenhuizen georganiseerd worden, waar je als patiënt naartoe kan en/of met familieleden. Want de dag gaat niet enkel over de patiënten, maar ook om de mensen die een onderdeel zijn van hun intieme kring.

 

Chi kung 

Eén van de activiteiten georganiseerd in het UZ Brussel door Kom op tegen Kanker is een sessie Chi Kung. Volgens Katrien Hooghe, Chi kung teacher bij Life Projects, is het de kunde om je levensenergie te laten bewegen. Het is een fusie van ademhalingstechnieken, beweging en relaxatie: “Het vergroot je lichaamsbewustzijn, zelfvertrouwen, kracht, flexibiliteit en verbetert de immuniteit”, legt ze uit. “Wanneer je Chi Kung beoefent, besteed je bewust en onbewust meer aandacht aan jezelf.”

Verschillende studies tonen de positieve aspecten aan van ademhalingsoefeningen, specifiek voor kankerpatiënten. “Zo verbetert het de misselijkheid en het overgeven tijdens chemotherapie, alsook de vermoeidheid”, zegt Katrien. Bovendien bevordert het het algemeen welzijn van de patiënten en hun levenskwaliteit.” Mindfulness wordt de laatste tijd vaker geïntegreerd in verschillende therapiebehandelingen dankzij de vele voordelen die  het biedt, zowel mentaal als fysiek. Het geeft veerkracht om te leren omgaan met je ziekteproces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer info over Chi Kung kan je terecht op https://back-in-balance.be/ons-aanbod/chikung/ Voor meer info over Kom op tegen Kanker kan je terecht op www.komoptegenkanker.be

 

Tekst: Nina Janse