gezondheid

Departement Zorg start de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan

De volgende dagen voorspelt het KMI warm tot zeer warm weer. Vanaf vrijdag 9 juni worden voor meerdere dagen temperaturen rond 30°C verwacht (Ukkel). Daarom start het Departement Zorg de waarschuwingsfase van het Vlaamse Warmteactieplan met adviezen om mensen te beschermen tegen de zon en hitte. 

Departement Zorg roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Bij hoge temperaturen vragen immers vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico’s tegen te gaan. Alle tips en adviezen zijn te vinden op www.warmedagen.be.

  
Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of de ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden. 
Warmte kan zorgen voor heel wat vervelende gezondheidsklachten. Dat is waarom het Departement Zorg wil helpen met tips om de Vlaming koel te houden in warme tijden. 


Vlaams Warmteactieplan

Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.
De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september 2023. De intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele acties (zoals sensibilisatieacties) te kunnen voorbereiden. 
De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.
Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen maatregelen kan nemen voor het warme weer. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?  Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.” 
Departement Zorg houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

Tips en adviezen: warmedagen.be 

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en anderen te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties. Ook op de facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.