gezondheid

Niet alle complotdenkers zijn mafketels

Column Marleen Finoulst

5G-zendmasten waren de laatste tijd bij ons en elders het mikpunt van brandstichtingen. Die zijn het gevolg van de heisa van burgers en organisaties die zich kanten tegen de nieuwe communicatietechnologie 5G, die dit jaar in Europa wordt uitgerold. Tegenstanders beweren dat de inplanting van 5G-antennes zal leiden tot een ‘wereldwijde degradatie van de gezondheid van de mens en van ecosystemen’. Het is begrijpelijk dat er bezorgdheid bestaat over de nieuwe technologie die de data-uitwisseling 100 tot 200 keer sneller zal maken. Studies over de mogelijke langetermijneffecten van 5G ontbreken momenteel, simpelweg omdat de technologie nog te nieuw is.

De meeste stralingsingenieurs met expertise in datacommunicatie zijn er nochtans gerust in, omdat 5G laagfrequente elektromagnetische golven transporteert die niet de kracht hebben om de gezondheid te schaden. De angst voor het onbekende en het ongrijpbare speelt burgers parten. Voor een aantal tegenstanders van 5G was de komst van het coronavirus gefundenes Fressen. Ze koppelden gewoon het een aan het andere: de installatie van 5G-masten in de Wuhan, verliep min of meer simultaan met het opduiken van SARS-CoV-2.

Dat 5G al eerder was uitgerold in Peking en Shangai, zonder spoor van een coronavirus, kon tegenstanders er niet van weerhouden om een nieuwe complottheorie de wereld in te sturen. 5G zou het coronavirus verspreiden of de immuniteit van de omwonenden aantasten, zodat ze vatbaarder worden voor de gevreesde Covid-infectie. Een complottheorie wordt vaak gestuurd door intelligente mensen met een zeer sterk wantrouwen in overheid en wetenschap, en wordt blindelings gevolgd door groepen mensen die dat wantrouwen delen. Zitten daar enkele mafketels tussen, dan kan zo’n complottheorie schade aanrichten of zelfs slachtoffers maken.

Het zogenaamde verband tussen 5G en corona is niet de enige complottheorie die in het voorjaar opdook. Net zo absurd is het geloof dat het virus gemaakt werd in Chinese laboratoria met als doel de wereldbevolking te decimeren. Nog een andere is dat het virus werd gemaakt door farmaceutische bedrijven om straks veel geld te verdienen aan een vaccin, of nog, om de verkoop van alle vaccins een duw in de rug te geven…

De website Gezondheid en Wetenschap is de afgelopen maanden bezig geweest met het factchecken en duiden van verhalen die over het coronavirus de ronde deden. En niet alleen deze site. Overal in de wereld werd gefactcheckt dat het een lieve lust was. Nuttig voor de grote groep twijfelaars, die bang worden van coronaberichten en die we kunnen weerhouden om de zotste therapieën uit te testen, zoals je adem tien tellen inhouden, of erger, gorgelen met zuurstofwater.

Op complotdenkers heeft dat factchecken helaas geen vat. In discussie gaan is zinloos. Kom je in contact met een complotdenker, toon dan respect en interesse, informeer naar details. Vaak kunnen ze die niet geven. Complotdenkers vinden van zichzelf dat ze zeer kritisch zijn tegenover de gangbare wetenschap, maar dulden absoluut niet dat anderen hun theorie kritisch onder de loep nemen. Als je hen die spiegel kan voorhouden, dan ben je aan de winnende hand. Wie weet, kan het een zendmast redden.

www.gezondheidenwetenschap.be