gezondheid

Warme dagen, zorg dragen

Zon in overvloed, verzorg jezelf en anderen goed

Het wordt heel warm. Drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Draag ook zorg voor anderen. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden. 

Zorg en Gezondheid activeerde de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan.

Wie werkt voor kwetsbare groepen, wordt gewaarschuwd. Zo kunnen thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang, gemeenten en jeugdverenigingen de nodige maatregelen nemen. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden. Warmte kan zorgen voor heel wat vervelende gezondheidsklachten. Dat is waarom Zorg en Gezondheid wil helpen met tips om de Vlaming koel te houden in warme tijden.

Vlaams Warmteactieplan

Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september 2022. De intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele acties (zoals sensibilisatieacties) te kunnen voorbereiden.
De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.
Lien Thoelen, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen maatregelen kan nemen voor het warme weer. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?  Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.”

Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

Tips en adviezen: warmedagen.be

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties. Ook op onze facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.

Op de website www.warmedagen.be vind je alle tips om goed voor jezelf en voor anderen te zorgen tijdens een hittegolf.