gezondheid

Herken jij een beroerte?

Beperk de schade: bel 112

Iedere dag zijn er 52 mensen in België die een beroerte krijgen. Door het snel herkennen van de symptomen kan hersenschade beperkt worden en soms zelfs een leven gered. Elke minuut telt. Vandaag geeft Vlaams minister Jo Vandeurzen het startschot van de campagne ‘Herken een beroerte’ die toont hoe de bevolking een beroerte op een eenvoudige manier kan herkennen. 
 

Bij een beroerte, ook wel ‘stroke’ of CVA (Cerebrovasculair Accident) genoemd, wordt de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken. De belangrijkste risicofactor voor het optreden van een beroerte is leeftijd: hoe ouder, des te hoger de kans op een beroerte.
                            
Een beroerte is niet om te lachen en kan grote gevolgen hebben, maar een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Veel mensen kennen de symptomen echter niet. Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, moeten de mensen een beroerte leren herkennen. Via de FAST-test (face-arm-speech-time), kan iedereen snel en eenvoudig testen of het om een beroerte gaat:
• FACE: Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
• ARM: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
• SPRAAK: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
• TIJD: Schakel onmiddellijk medische hulp in en beperk de schade.

Bij het herkennen van de symptomen, moet onmiddellijk professionele hulp ingeschakeld worden. Bel 112 en beperk de schade. Door snel in te grijpen kan hersenschade beperkt worden en soms zelfs een leven gered. Want elke minuut telt. Dat is dé boodschap van deze campagne.

Al in 2014 was er met het Jaar van het Brein aandacht voor onderzoek naar het brein en voor de noodzakelijke zorg voor onze hersenen. Met deze campagne wordt hierop voortgebouwd met steun van het innovatieplatform Flanders’ Care.

Neem ook een kijkje op de campagnewebsite, met downloadbare affiche: http://herkeneenberoerte.be/