welzijn & zorg

Het Ventiel doorbreekt sociaal isolement mensen met jongdementie

Prof Award voor organisatie in de zorg
13.09.2016
Foto's
An-Sofie Soens

Het Ventiel ontvangt de ProF-award 2016 voor organisatie in de zorg. Het ProF consortium wil met deze en andere prijzen innovatieve organisaties in de zorg in de kijker zetten.

Het Ventiel bestaat slecht ruim een jaar en weet zich toch al erkent in de ruime sector. Een van de buddies is Rick De Leeuw: "Het begon allemaal met een berg. Voor het project Te Gek?! zijn we enkel jaren geleden naar Frankrijk getrokken om met jongdementerenden onder andere de Mont Ventoux op te fietsen. Iedereen kreeg een buddy toegewezen en mijn buddy was Patrick. Patrick had nog nooit op een koersfiets gezeten en zag een nieuwe uitdaging wel zitten."

"Hij had op dat moment de zware domper van jongdementie nog niet helemaal verwerkt", vertelt Gudrun, de echtgenote van Patrick. "Door zijn ziekte zijn er heel wat dingen die hij niet meer kan zoals vroeger en dat werkt demotiverend. Hij werd boos, angstig of schaamde zich."

Naar ongekende hoogtes

"Wij dus samen die berg over. Wat bleek? Patrick was eerder boven dan ik en ik was eigenlijk wel geoefend. Een hele deuk voor mijn ego, maar een enorme opkikker voor hem", herinnert Rik zich.

Zo ontstond Het Ventiel: "We wilden dit gevoel bijhouden en zulke momenten blijven beleven met onze partners en vrienden", zegt Gudrun. 

Bij Het Ventiel zijn nu ongeveer 40 mensen met jongdementie en hun partner aangesloten en de organisatie draait volledig op vrijwilligers. Zij doen samen activiteiten en proberen niet te focussen op de ziekte, maar des te meer op de mens. "Er is geen onderscheid tussen partners, vrijwilligers, mensen met jongdementie. Als we samen op stap zijn dragen we allemaal het logo van Het Ventiel, dat is alles", zegt Gudrun.

"Simpel gezegd doen wij 'mensendingen' met de focus op het plezier", zegt Rik. "Iemand die vroeger steeds gebiljart heeft, kan gefrustreerd raken wanneer iemand anders nu moet helpen om de keu vast te houden. Wanneer je die persoon een nieuwe uitdaging geeft, kan hij net het plezier beleven iets nieuws te ontdekken en te voelen dat sommige dingen wel nog vlot gaan. Het Ventiel wil simpelweg voor een blijvende glimlach zorgen voor zijn clubleden", zegt Rik.

www.hetventiel.be

www.tegek.be

ProF Awards 2016

Dit jaar gaat de ProF Honorary Award naar Prof Dr Philippe Vandekerckhove CEO van Rode Kruis- Vlaanderen en De ProF Award voor Research in de Zorg gaat naar Prof Dr Dominique Verté van de VUB. www.prof-project.com