gezondheid

Je medische gegevens in een muisklik

'Bijsluiter' over MyHealthViewer

Stel je voor, je krijgt slecht nieuws van je huisarts. Je uitstrijkje was verdacht en je moet verder onderzocht worden voor baarmoederhalskanker. De uitleg die volgt heb je maar half gehoord. Overmand door een gevoel van paniek kom je thuis en probeer je je te herinneren wat de dokter nu precies heeft gezegd. Je zet een kopje thee en je probeert rustiger te worden. Je neemt je laptop en je logt in op MyHealthViewer, het digitale systeem waarop je je medische gegevens kan inkijken. Alleen jij en je arts hebben hier toegang toe. Jij kan erbij via je eID of, nog handiger, via de app Itsme op je smartphone. Je leest de samenvatting van je medisch dossier van je huisarts. Daar staat in enkele zinnen de precieze uitslag van je uitstrijkje en de afgesproken opvolging. 

Nu herinner je je het gesprek opnieuw, alleen begrijp je het medisch jargon niet helemaal, dus klik je door naar de pagina over baarmoederhalskanker op de website Gezondheid-en-Wetenschap, die aan jouw dossier gelinkt is in My Health Viewer. Daarin lees je in lekentaal wat een afwijkend uitstrijkje betekent en wat er nu precies moet gebeuren. Op Gezondheid en Wetenschap vind je ook betrouwbare informatie over baarmoederhalskanker, de diagnose, de behandeling en de prognose…maar je mist de moed om dat grondig te lezen. Daarom klik je op de printversie en druk je de pagina’s af. Die zal je straks aan je beste vriendin geven die op bezoek komt, zodat zij je kan verzekeren of je dit overleeft of niet… 

Dit is geen fictie, maar de nieuwe realiteit. Het Vlaamse digitale platform MyHealthViewer is - althans voorzien kort na het schrijven van deze column (juni 2018) - gelanceerd. Via dit platform link je door naar allerhande persoonlijke informatie, waaronder de digitale samenvatting van je dossier bij de huisarts. Om deze samenvattingen te mogen maken en ze online te kunnen zetten, heeft je huisarts jouw expliciete toestemming nodig, anders gebeurt dit vooralsnog niet. Over de beveiliging van het platform en jouw medisch dossier mag je op beide oren slapen: niemand kan erbij tenzij jij en de zorgverleners met wie je een therapeutische relatie hebt. Heeft je huisarts je hierover nog niet geïnformeerd, lees dan de handleiding op MyHealthViewer of vraag informatie aan je ziekenfonds. Het nieuwe digitale platform is namelijk een initiatief van de ziekenfondsen. Je kan ook rechtstreeks online je toestemming geven op www.ehealth.fgov.be/nl/patienten. Hier vind je ook een filmpje dat meer uitleg geeft over je digitale gegevens. 
In mei lanceerde Minister De Block het federale gezondheidsportaal MijnGezondheid.Belgie.be, dat de initiatieven van het hele land overkoepelt. Wie zich hier aanmeldt, kan ook rechtstreeks doorklikken naar MyHealthViewer.