Ook in de gevangenissen leeft De Warmste Week

Gevangenis Ieper werkt samen met Yper Museum, CAW en lokale partners

In verschillende Vlaamse gevangenissen zetten gedetineerden zich vrijwillig in voor goede doelen of halen ze geld op voor Music For Life. In Ieper werkt de gevangenis een event uit met het Yper Museum, het CAW en lokale partners. De opbrengst gaat naar het kinderbezoek in de gevangenis. 

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) organiseert het kinderbezoek in de gevangenis van Ieper: om de twee weken kunnen kinderen van gedetineerden hun vader bezoeken. Tijdens het kinderbezoek gaat het er gemoedelijker aan toen dan op gewone bezoekmomenten. Er zijn spelletjes, er is gebak en vrijwilligers zorgen dat het contact tussen de papa’s en hun kinderen vlot kan verlopen. 

Toch is een bezoek aan de gevangenis ingrijpend. Kinderen moeten bovendien alles achterlaten als ze binnenkomen, ook hun knuffel. Met het geld dat dit jaar wordt ingezameld voor Music For Life, kan het kinderbezoek nog meer op maat van kinderen gebeuren. Lockers zouden verbouwd kunnen worden tot knusse, versierde kastjes waarin kinderen hun knuffels te slapen kunnen leggen en met een aanbod van gezelschapsspelletjes kan het contact tussen papa’s en hun kinderen op een ongedwongen manier verlopen. 

Gocartrace, verkoopacties en documentaire

“We werkten eerder al samen met gedetineerden en het CAW rond een erfgoedproject”, zegt Wouter Sinaeve, educatief medewerker van Yper Museum. “En we deden al eens mee met De Warmste Week voor Think Pink en voor een psychiatrisch ziekenhuis in de buurt. Toen we over het kinderbezoek hoorden, waren we direct overtuigd. Yper Museum omringt zich met een jongerenwerkgroep van 15-jarigen die we het Voorlopig Bewind noemen en die mee nadenkt over de jongerenkoers van het museum. Ook voor Music For Life stonden deze jongeren mee aan het roer.”

"Met het geld van Music For Life kan het kinderbezoek nog meer op maat van kinderen gebeuren"“Onder de noemer ‘MYN PAPA DOE MEE MÊ DE RALLY IN’AFRIKA’ bouwden we een event uit. De titel verwijst naar de televisiereeks ‘Eigen Kweek’, waarin een personage deze smoes verzint voor zijn zoontje als hij naar de gevangenis moet. Op donderdag 19 december organiseren we een 4-uren gocartrace rond het Minneplein van Ieper. Voor kinderen voorzien we een parcours met een tunnel, een rookmachine, … Volwassenen kunnen chronoracen. Wie wilt racen, betaalt een klein bedrag dat naar Music For Life gaat. Ook de verkoop van gadgets, catering en sponsorruimte op nadarhekken moet geld in het laatje brengen. De gevangenis verkoopt pannenkoeken en chocomelk.”

“Daarnaast maken we een documentaire. De jongeren van het Voorlopig Bewind stelden voor de camera een aantal vragen aan gedetineerden. Hoe ze aan hun kinderen vertelden dat ze naar de gevangenis moesten bijvoorbeeld, en of ze weten hoeveel impact hun verblijf in de gevangenis op hun kinderen heeft. Gedetineerden antwoordden voor de camera en die vragen en antwoorden worden gemonteerd tot een documentaire die op 19 december vertoond wordt en die ook achteraf door het CAW gebruikt kan worden.” 

Een stad als een dorp

Hoeveel dat alles moet opbrengen? “We zoeken zoveel mogelijk middelen; we hebben op voorhand geen bedrag bepaald”, zegt Wouter. “We willen ons niet vastpinnen op een bepaalde som en daarbij is geld niet het belangrijkste doel. We willen het taboe rond de gevangenis ook helpen doorbreken; die plek is – of we het nu willen of niet – een wezenlijk onderdeel van onze stad. Daarbij moet ook het besef groeien dat de kinderen van gedetineerden voor een stuk ook gestraft worden, en dat we hen best zo goed mogelijk omringen.”

“Het samenbrengen van mensen is het belangrijkste doel” “Op vrijdag gaan we met z’n allen naar Kortrijk om onze cheque af te geven aan Studio Brussel, maar eigenlijk willen we in de eerste plaats mensen samenbrengen. We willen een fijn event organiseren voor iedereen. En er sluiten steeds meer partners aan, dat is mooi om te zien. We kunnen op stad Ieper rekenen voor het verkeersvrij maken van straten, voor nadars en tentjes. Gocarts krijgen we van de speelpleinwerking en de Ieperse Speelotheek, het Atheneum van Ieper en hun leerlingenraad springen ook mee op de kar, het dienstencentrum Kersecorf maakt ‘soep van eigen kweek’ , … Ieper is dan wel een stad, maar toch vinden we elkaar zoals in een dorp. Dat het sowieso een warm event zal worden, staat dan ook als een paal boven water (lacht).”  

Rally: donderdag 19 december van 17u-21, Minneplein Ieper. Iedereen welkom!