gezondheid

Kankerscreening in Vlaanderen loont

Onderzoek UGent en VUB toont relevantie bevolkingsonderzoek aan
5.10.2015

Het bevolkingsonderzoek naar borst-en baarmoederhals- en darmkanker in Vlaanderen is een goede investering voor de bevolking. Dat concluderen de onderzoekers van UGent en de VUB die onder leiding van professoren Lieven Annemans en Koen Putman de verhouding van de kosten baten berekenden.

Sinds 2001 screenen we in Vlaanderen actief naar borstkanker en sinds 2013 doen we dat ook voor baarmoederhalskanker en darmkanker. Algemeen gaat men ervan uit dat voorkomen beter is dan genezen. Dat is nu zo aangetoond door enkele onderzoekers van UGent en VUB. Zij maakten een simulatie van welke resultaten we kunnen verwachten over een periode van 20 jaar met en zonder screening.

In totaal kunnen over een periode van 20 jaar, naar schatting 10700 overlijdens ten gevolge van kanker vermeden worden. Doordat veel van deze overlijdens zich voordoen op jonge leeftijd, resulteert dit in een winst van 69 000 gezonde levensjaren voor onze bevolking in die periode van 20 jaar.

Ook de grootte van de investeringskost werd in rekening gebracht. Over de periode van 20 jaar, gaat dat over 125 miljoen euro. Wat we ervoor in de plaats krijgen is de winst aan gezondheidszorg en die is aanvaardbaar volgens de onderzoekers en in de lijn van de aanbevelingen van de Wereldgezondheisorganisatie. De kost per gewonnen gezond levensjaar bedraagt 15 000 euro voor screenen naar baarmoederhalskanker, 23 000 euro voor borstkanker en slechts 3000 euro voor darmkanker. Ter vergelijking: innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van kanker die worden vergoed door de ziekteverzekering, kosten tussen 25 000 en 50 000 euro per gewonnen levensjaar.

Professor Annemans: "We kunnen als maatschappij niet al ons geld aan gezondheidszorg besteden. Daarom moeten we investeren in preventie en behandelingen die voldoende gezondheidswinst opleveren per geinvesteerde euro. investeren in kankerscreening kost geld, maar blijkt nu uit ons onderzoek, het resulteert in een grote gezondheidswinst."

Minister Vandeurzen bevestigt tevreden te zijn met deze resultaten en zeker deze weg te blijven volgen op vlak van kankerscreening. Hij neemt de aanbevelingen van de onderzoekers mee en raadt het Agentschap Zorg en Gezondheid aan te blijven monitoren en evalueren.

 

 

Professor Annemans en zijn team raden aan door te gaan met het bevolkingsondezoek en in Vlaanderen maar alert te blijven voor nieuwe technieken en ontwikkelingen.

 

www.bevolkingsonderzoek.be

De resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar op www.zorg-en-gezondheid.be