kinderen & jongeren

“Kandidaat-pleegzorgers hebben verschillende motivaties”

Elke Dejaeghere is selectiemedewerker bij Pleegzorg Vlaanderen
11.10.2022
Foto's
Bob Van Mol

Voor iemand zorgen, je gezin uitbreiden, iets goeds doen voor de wereld, een familielid uit de nood helpen… Er zijn talloze redenen om voor pleegzorg te kiezen. Selectiemedewerker Elke Dejaeghere peilt naar de verschillende motivaties die kandidaat-pleeggezinnen hebben om een kindje in hun gezin op te nemen.  

Elke Dejaeghere heeft jaren ervaring als selectiemedewerker voor Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel. “Onze alarmbellen gaan vooral af bij kandidaat-pleegouders die nooit twijfelen en die alles vanop een roze wolk bekijken.”

De Week van de Pleegzorg draait dit jaar rond de motivaties van mensen om voor pleegzorg te kiezen. Waarom is dit thema zo belangrijk?

“Wanneer kandidaat-pleegzorgers langskomen voor een eerste gesprek, is hun motivatie een van de eerste zaken die we peilen. Waarom kies je voor pleegzorg? Hoelang denk je er al over na? Wat wil je bieden en waarom? Wat zijn je worstcasescenario’s? Zo merken we al snel of mensen er goed over hebben nagedacht en of ze geen verkeerde verwachtingen hebben. Die voorbereidende gesprekken worden door kandidaten soms ervaren als vrij negatief, maar dat is onze taak. Je moet voorbereid zijn op eventuele problemen. Het is onprettig als je later in het traject moet afhaken omdat de dingen niet lopen zoals je had verwacht.”

“Het is niet slecht als je ook wat ‘egoïstische’ redenen hebt om voor pleegzorg te kiezen”

Wat is de ideale motivatie voor pleegzorg?

“In het beste geval bestaat zo’n motivatie uit verschillende facetten. Het gaat om het verlangen je gezin uit te breiden, een zorgwens, sociaal engagement en er spelen ook emotionele redenen. Het is trouwens niet slecht dat daar ook wat ‘egoïstische’ redenen bij zijn: een extra speelkameraadje voor de kinderen of een verrijking voor het gezin. Een complete, meerlagige motivatie is sowieso het beste, omdat de kans dan kleiner is dat je teleurgesteld raakt als één facet blijkt tegen te vallen. Gelukkig merken we dat de meeste kandidaten al goed en lang hebben nagedacht. Ze hebben de verschillende plus- en minpunten duidelijk overwogen. In een opwelling voor pleegzorg kiezen, is nooit een goed idee.”

Zijn er ook minder goede motivaties?

“Als we merken dat mensen vooral hun eigen kinderwens willen vervullen, gaan er toch alarmbellen af. Kandidaten die bijvoorbeeld van bij het begin aangeven dat ze het liefst een pleegkindje ‘zonder context’ willen, of weigerachtig staan tegenover contact met de ouders. Ook als mensen alles vanop een roze wolk blijven bekijken en niet twijfelen, is dat een teken aan de wand. Gemotiveerde pleegzorgers gaan verder ondanks hun twijfels. Eenmaal een traject dan is gestart, zullen ze zich er minder door laten overvallen.”

Moeten jullie vaak kandidaten weigeren, op basis van hun motivatie?

“Nee. Wie geïnteresseerd is in pleegzorg, moet eerst een infosessie volgen. Daar wordt al heel duidelijk uitgelegd wat pleegzorg betekent, wat we verwachten en te bieden hebben. Wie na zo’n sessie beslist om verder te gaan, heeft meestal vrij correcte verwachtingen. Bij een kleine minderheid merken we dat de motivatie niet helemaal goed zit, maar vaak is dat een kwestie van timing. Soms speelt de eigen kinderwens nog een te grote rol of wil een kandidaat iets te veel hooi op zijn vork nemen. Maar over enkele jaren kan de situatie dan heel anders zijn.”

 

>> Meer info vind je via www.pleegzorg.be