kinderen & jongeren

Eén op vijf kinderen wordt gepest

Week tegen pesten start op 14 februari

Iedere week leven ontelbare kinderen en jongeren zich uit op school, met hun favoriete sport of in de jeugdbeweging. Maar niet altijd. Pesten is nog steeds één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat één kind op vijf in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem. Maar er is nog meer: ongeveer 1 op 3 Vlaamse jongeren geeft aan niet goed in zijn vel te zitten. Jongeren vandaag de dag worstelen met hun psychisch welzijn. Wanneer je met die jongeren doorpraat, komt pesten vaak als één van de factoren naar boven. Pesten snijdt diep. Zeker voor wie er indringend en voor langere tijd mee te maken krijgt. De menselijke en maatschappelijke kost loopt dus hoog op.

Stip it is terug

Ketnet gooit dit jaar opnieuw alles in de strijd tegen pesten. Met een nieuw lied en een nieuwe videoclip: 'Iedereen in positie? Stip it, stip it, come on and stip it!' Kies kleur tegen pesten roept opnieuw iedereen op om vier stippen op zijn of haar hand te zetten. Vanaf dat moment ben je besmet met het Antipestvirus en kan je het ook doorgeven. En er is meer! De stippen moeten over het hele land verspreid raken. Zoek een krijtje, teken de stippen ergens op de plaats waar het mag, neem een foto en zet jouw stippen op de kaart.

www.kieskleurtegenpesten.be