kinderen & jongeren

Maak een vuist tegen pesten

5 tot 12 februari is de Week tegen Pesten

1 op 6 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van. Ook tijdens de 16de Vlaamse Week tegen Pesten (van 5 tot 12 februari) maken we graag een vuist tegen pesten, allemaal samen. 

Iedere week leven ontelbare kinderen en jongeren zich uit op school, met hun favoriete sport of in de jeugdbeweging. Maar niet altijd. Pesten is nog steeds één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Eén kind op dertig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem.

Maar er is nog meer: ongeveer 1 op 3 Vlaamse jongeren geeft aan niet goed in zijn vel te zitten. Jongeren vandaag de dag worstelen met hun psychisch welzijn. Wanneer je met die jongeren doorpraat, komt pesten vaak als één van de factoren naar boven.

Pesten snijdt diep. Zeker voor wie er indringend en voor langere tijd mee te maken krijgt. De menselijke en maatschappelijke kost loopt dus hoog op.

Stip it 2021

Ketnet gooit ook in 2021 alles in de strijd tegen pesten. Nora en Sarah knallen opnieuw hun lied en videoclip de wereld in: “Iedereen in positie? Stip it, stip it, come on and stip it!”

Ben jij akkoord met de 4 afspraken tegen pesten? Zet 4 stippen op je hand en verspreid ze over het hele land! En zet ze ook op de online stippenkaart.

Wil je iets doen voor iemand die gepest wordt? Of voor iemand die opkomt voor iemand die gepest wordt? Of heb je zelf ooit gepest en wil je het goedmaken? Haal je bakkerstalent boven en geef die persoon een taartje of koekje met 4 stippen.

Vanaf 8 februari is er 5 dagen lang dagelijks een STIP IT-programma op Ketnet.

Meer lezen over de Week tegen Pesten? Dat kan op de site van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.