kinderen & jongeren

Nieuwe campagne ondersteunt ouders bij zindelijkheidsproces van hun peuter

Op het potje gaan is voor elke peuter een belangrijke mijlpaal. Maar zindelijk worden loopt niet bij ieder kind even vlot. Kind en Gezin focust daarom nog meer op die ondersteuning op maat. Een opvallende campagne wil ouders ondersteunen bij het zindelijkheidsproces. Rubens, Van Eyck, Van Dyck en Bruegel werden via artificiële intelligentie tot leven gewekt door het agentschap Opgroeien.

Het is een uitdagende stap voor peuters én voor ouders: op het potje gaan en stap voor stap zindelijk worden. “Tussen 1,5 en 2 jaar krijgen kinderen steeds meer controle over hun lichaam”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. “Dat is het sein om ook aan de slag te gaan met zindelijkheid. Elke peuter ontwikkelt anders, maar natuurlijk zijn er een aantal handige tips om die zindelijkheid te stimuleren. Om ouders beter te ondersteunen, geeft Kind en Gezin vanaf nu tijdens het consultmoment waarop hun peuter 15 maanden is informatie over zindelijkheid. Ook bij de volgende contactmomenten met Kind en Gezin komt zindelijkheid aan bod. Drie cruciale factoren om zindelijkheid goed aan te pakken: tijdig starten, een goede samenwerking tussen ouders, grootouders en de opvang en een kind altijd positief ondersteunen.”

Onderzoek uit 2021 van het Steunpunt WVG toont aan dat meer dan 80% van alle ouders start met de zindelijkheidsondersteuning zodra hun kind rijpheidssignalen vertoont. “Dat zijn mooie cijfers”, aldus Wouters, “maar het is onze ambitie om ouders vooraf al te informeren over die rijpheidssignalen en hoe je die herkent. Dat helpt alle ouders om alert te zijn voor deze ‘gevoelige’ periode die het ideale moment is om met zindelijkheidsondersteuning te starten.”

"Op dit moment is 1 op 5 kleuters nog niet zindelijk bij hun schoolstart. Dat is een stressfactor voor heel wat ouders. We hopen dat een grotere alertheid voor die rijpheidssignalen en informatie en ondersteuning op maat als het niet zo vlot loopt, elke ouder moed geeft om vol te houden, ook als het niet vlot loopt. Als ouders geïnformeerd zijn, zich gesteund voelen en tijdig kunnen starten aan die zindelijkheidsondersteuning, is er ook de tijd om de natuurlijke ontwikkeling van elk kind te volgen. Elk kind dat goed omringd én positief aan zindelijkheid begint, wint".

Oude meesters

Niet alleen een nieuwe brochure, ook kunst zet het belang van die positieve ondersteuning bij zindelijkheid in de verf. Met artificiële intelligentie heeft Opgroeien nieuwe schilderijen gemaakt. Die lijken recht uit de ateliers van oude meesters Peter Paul Rubens, Jan Van Eyck en Pieter Bruegel te komen. De kunstwerken portretteren jonge kinderen die kennismaken met het potje.

“Met de opvallende werken tonen we dat ook de grote meesters ontzag hebben voor het potje én de ouders als ondersteuningsteam”, verduidelijkt Nele Wouters van Opgroeien. “Elk meesterwerk verdient applaus maar ook het belang van die positieve ondersteuning door ouders bij het zindelijk worden van hun peuter verdient extra aandacht. Een kunstwerk maken? Dat vraagt inzet en oefening, geduld, volhouden en vertrouwen opbouwen. En net zoals een kunstwerk, krijgt ook het potje vaak een prominente plek bij gezinnen met jonge kinderen.”


De nieuwe brochure over zindelijkheidstraining is te vinden op de website van Kind en Gezin.