kinderen & jongeren

Wereldborstvoedingsweek

Focus op steun uit de omgeving
1.10.2019
Foto's
Luiza Braun - Unsplash

Tijdens de Wereldborstvoedingsweek van 1 tot 7 oktober 2019 ligt de focus op het belang van steun uit de omgeving. De ondersteuning van de partner, ouders, vrienden en werkgever is daarbij cruciaal. Met een aantal acties wil Kind en Gezin ook de kinderopvang warm maken voor borstvoeding. Want uit onderzoek én praktijk blijkt dat ook de kinderopvang een belangrijke rol heeft in het borstvoedingstraject van (toekomstige) ouders. 

In Vlaanderen krijgt 78,6% van de pasgeborenen borstvoeding. Op 6 maanden is dat nog 30,3%. Slecht 12,3% van de baby’s krijgt op 6 maanden uitsluitend borstvoeding, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze cijfers zijn bij de laagste in Europa. Veel mama’s stoppen met borstvoeding als ze opnieuw beginnen werken, studeren of solliciteren. Uit onderzoek en praktijkvoorbeelden blijkt tegelijk dat ondersteuning vanuit de kinderopvang mama’s helpt om langer borstvoeding te geven. Een borstvoedingsvriendelijke kinderopvang maakt de kans 3 keer groter dat een baby van 6 maanden dan nog borstvoeding krijgt.
Daarom wil Kind en Gezin alle kinderopvanginitiatieven informeren, sensibiliseren en ondersteunen en hen zo warm maken voor borstvoeding in de  kinderopvang. Want Kind en Gezin begrijpt dat dit niet evident is. Alle info en gloednieuwe tools over borstvoeding in de opvang staan gebundeld op de website. Kind en Gezin is er voor elke opvang met advies op maat. Er is ook een actieplan Borstvoedingsvriendelijke kinderopvang dat 5 acties bundelt.

Actieplan

Deze 5 acties maken de kans dat een baby van 6 maanden borstvoeding krijgt 3 keer groter. Heel wat borstvoedingsvriendelijke kinderopvangvoorzieningen brengen dit al in praktijk.

1. Vertel (aanstaande) ouders die zich aanmelden dat het mogelijk is om afgekolfde moedermelk te geven in de opvang.
2. Zorg dat mama’s voor en na het werk borstvoeding kunnen geven in de opvang.
3. Zorg dat mama’s tijdens hun borstvoedingspauze hun kind kunnen komen voeden in de opvang.
4. Verhoog de kennis van alle medewerkers in de kinderopvang door een vorming over borstvoeding en omgaan met afgekolfde moedermelk.
5. Pas de richtlijnen toe rond de bewaring van afgekolfde moedermelk (incl. een reserveportie in de diepvries).

“Er zijn al heel veel borstvoedingsvriendelijke onthaalouders en kinderdagverblijven. Het is geweldig dat zij borstvoeding mogelijk maken in de opvang. Door afgekolfde moedermelk in flesjes te geven of het mogelijk te maken dat moeders overdag langskomen en hun kind in de opvang voeden. Dat stimuleert de melkproductie. Borstvoeding geven in de opvang geeft het kind ook een veilig en vertrouwd gevoel en werkt ontspannend. En het heeft als voordeel dat de mama, terwijl zij haar kindje voedt, ook in aanraking komt met de virussen die daar rondhangen. Zo maakt haar lichaam specifieke antistoffen aan die via de moedermelk het kindje beschermen tegen infecties. Het vraagt inspanningen van alle medewerkers in de opvang en alle ouders maar ik geloof dat deze 5 acties haalbaar zijn en echt het verschil maken voor veel ouders”, aldus Christel Geebelen, lactatiekundige Kind en Gezin.

Meer info? Kijk op www.kindengezin.be