welzijn & zorg

Maria

Journaliste wordt orthopedagoge
29.11.2016

Maria Marchand is 40, coördinator bij woonproject de Bezaan en coach bij vzw Ithaka. Maar dat is niet altijd haar verhaal geweest. Vier jaar geleden besloot ze haar carrière een andere wending te geven. Ze verliet de journalistiek, ging opnieuw studeren en behaalde een bachelor orthopedagogie. “Vandaag heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar de sociale sector.”

Maria koos niet meteen voor de sociale sector. “Toen ik destijds na mijn middelbaar moest kiezen in welke richting ik verder zou studeren, bleek de keuze enorm groot. Ik had vele interesses en ging uiteindelijk voor filosofie. Met mijn diploma van licentiaat wijsbegeerte kon ik meteen aan de slag in de journalistiek. Ik werkte tien jaar als freelance journaliste. Toen dat niet langer combineerbaar bleek met een gezin met twee kinderen, stapte ik met spijt in het hart over naar een deeltijdse job op een krantenredactie. Daar miste ik niet zozeer het schrijven, maar wel de vele contacten met mensen.”

Intussen ging Maria in haar vrije tijd als vrijwilliger regelmatig sporten met een vrouw met autisme. “Daarnaast ging ik als vrijwilliger aan de slag bij de vzw Ithaka in Oostende, een coachingcentrum voor mensen met een beperking. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Ik kreeg de smaak te pakken en besloot opnieuw te gaan studeren via afstandsonderwijs. Na mijn eerste jaar gaf ik mijn vaste job op de redactie op voor een vervangingscontract bij de vzw Ithaka. Daarna werkte ik nog op andere plaatsen met mensen met autisme. Intussen werk ik weer bij Ithaka: deeltijds als coördinator voor het inclusief woonproject de Bezaan en enkele uren als (job)coach.”

Maria haalt veel energie uit haar nieuwe job. “Ik kom in contact met veel verschillende mensen: uiteraard de cliënten en hun netwerk, maar ook de mensen uit de buurt, sponsors, vrijwilligers, het stadsbestuur, samenwerkende partners, aannemers, studenten, enzovoort. Ik vervul voor het woonproject een beetje de rol van brugfiguur tussen alle betrokkenen en kan daarbij rekenen op de steun van collega's en de Raad van Bestuur. Ik ga vaak in gesprek met mensen, maar evengoed moet ik dossiers opmaken of ervoor zorgen dat verstopte leidingen weer ontstopt raken. Als jobcoach kan ik dan weer één op één en in de diepte werken.”

In beide functies komt het erop aan om creatief aan de slag te gaan met de vragen en dromen van mensen. “Zelf heb ik in mijn leven al wat tegenslagen en moeilijke momenten te verwerken gekregen, maar dat heeft me er niet van weerhouden om mijn doel na te streven. Ik had een droom, kreeg kansen omdat mensen in mij geloofden en ben heel tevreden met de keuze die ik heb gemaakt. Die boodschap wil ik meegeven aan de cliënten.”

In de Bezaan in Gistel wonen sinds vorig jaar acht mensen met een beperking en/of autisme. “Het was hun droom om alleen te gaan wonen. Hun netwerk en Ithaka bood hen die kans. Een jaar later ben ik trots om te zien dat het hen lukt. Mits de ondersteuning van reguliere en handicapspecifieke diensten en dankzij de aanwezigheid van de twee enthousiaste residenten slagen zij erin om zelfstandig te wonen. Alleen, maar toch samen met een toffe bende.”

“Het is ongelooflijk om de weg te zien die elke bewoner tot nog toe afgelegd heeft. De bewoners zijn stuk voor stuk zelfstandiger en mondiger geworden. Ze nemen zelf beslissingen en nemen hun leven in handen. Ze durven en mogen zaken proberen waardoor hun zelfvertrouwen groeit. Eén van de bewoners zei tijdens een gesprek: 'Mijn leven begint nu.’ Op zo'n moment krijg ik kippenvel en besef ik dat alle inspanningen het dubbel en dik waard zijn.”

Je eigen verhaal uit de sector op weliswaar.be? Het kan! Stuur ons een mailtje met je idee en wie weet delen we je inspirerende woorden met onze lezers.

info@weliswaar.be