gezondheid

'Meer broccoli en wortels, dan komt het zeker goed'

Campagne 'Gezond Opvoeden' focust op voorbeeldrol ouders

'Ik laat ze zien hoe het moet. Met broccoli en wortels, ja, dan komt het zeker goed.' Een zin uit het refrein van het campagnelied dat Tom Helsen schreef voor de nieuwe campagne over gezonde voeding en beweging. De campagne focust op de voorbeeldrol die ouders hebben voor hun kinderen. 

Ouders onderschatten de mate waarin kinderen hun gedrag kopiëren. "Ouders die zelf weinig frisdrank drinken en niet de hele avond voor tv hangen, geven dat gedrag aan hun kinderen door. Zelf het goede voorbeeld geven is dus belangrijk. De waarden en normen van ouders geven later vaak de doorslag om kinderen gezonde keuzes te laten maken", zegt Sanne Noens van VIGeZ. 

Samen met minister Jo Vandeurzen start VIGeZ vandaag een sensibiliseringscampagne. Op www.gezondopvoeden.be vinden ouders tips en leuke doe-opdrachten om hun kinderen gezonde leefgewoonten aan te leren.

 

 

 

Zanger Tom Helsen deed tot voor kort niet aan sport. "In mei startte ik met 15 minuten per dag lopen, en het snoepen te laten. Ondertussen kan ik al een uur aan een stuk lopen, en speel ik veel meer buiten met de kinderen, of gaan we helemaal los op de trampoline in de tuin. Ik zit nu een pak beter in mijn vel. Het is niet alleen gezond, maar ook leuk. Daarom was ik zo enthousiast over de campagne en schreef ik 'Brocolli en wortels' als campagnelied.

Uit de laatste Gezondheidsenquête (2013) blijkt dat slechts 7% van de Vlaamse kinderen dagelijks groenten en fruit eet. 20% drinkt dagelijks frisdrank en 53% eet dagelijks zoete of zoute tussendoortjes. Voor beweging geldt hetzelfde: slechts 36% van de lagereschoolkinderen beweegt voldoende. Daar wil de campagne verandering in brengen. 

"Gezonde voeding en beweging zijn belangrijke thema's binnen het gezondheidsbeleid van de Vlaamse overheid", aldus minister Vandeurzen. "Op de gezondheidsconferentie op 16 en 17 december zullen de nieuwe gezondheidsdoelstellingen en preventiestrategieën wereldkundig gemaakt worden." 

www.gezondopvoeden.be