ouderen

Vrijwilligers belden al meer dan 100.000 ouderen op

Sinds kort bellen duizenden oudere vrijwilligers wekelijks de oudste ouderen op. Dat doen ze onder de noemer 'Geen belet!', waarmee ze al meer dan 100.000 mensen bereikten. Het gaat om een initiatief van de Vlaamse Ouderenraad en de ouderverenigingen ABVV-senioren, FedOs, Neos, OKRA, S-Plus, Vief en Vl@s.

Begin maart besloten de ouderenverenigingen in het kader van de coronacrisis de deuren voor een tijdje te sluiten. Dat was toen een noodzakelijke beslissing. Met "Geen belet!" willen de verenigingen vooral ouderen bereiken die niet digitaal actief zijn. Veel initiatieven die vandaag de dag ontstaan, zijn virtueel en vereisen enige kennis van computer of smartphone. Niet alle ouderen hebben dat in de vingers. Daarom kiezen de ouderenverenigingen en deVlaamse Ouderenr aad met "Geen belet!" voor een niet-digitale manier om contact te houden.

"De telefoongesprekken verlopen heel laagdrempelig", zegt vrijwilliger Stan Bresseleers (69). "We polsen naar het gemoed van de persoon, we slaan gewoon een praatje of we vragen of ze hulp nodig hebben. We merken dat, gezien de omstandigheden, het redelijk goed gaat met de ouderen. Het 'alleen zijn' en het gevoel van opgesloten te zijn, wegen echter zwaar."

Meer weten over dit initiatief? Kijk op de website van de Vlaamse Ouderenraad

(Bron: Belga)