ouderen

"Praten met de bewoner is ook werken"

Arbeidsefficiëntie in het woonzorgcentrum
20.11.2015
Foto's
Flanders synergy

Flanders Synergy promoot, bevordert en initieert innovaties op vlak van arbeidsorganisatie in Vlaamse bedrijven, social profit organisaties en overheidsbedrijven met het oog op meer slagvaardige organisaties (in termen van efficiëntie, flexibiliteit, kwaliteitsvolle werking, innovatief en duurzaam karakter) en een betere kwaliteit van de arbeid (meer “actieve” jobs).

WZC Sint-Carolus in Kortrijk stelde drie jaar geleden vast dat ze in een negatieve spiraal gevangen zaten. Een stijgende zorgvraag, in combinatie met steeds minder middelen, brachten een goede zorgverlening en kwalitatieve jobs sterk in het gedrang. Een vaststelling was dat door tal van regels en bureaucratie de bewoner niet langer centraal stond. De komst van een nieuwe directeur en de opstart van een ESF-project hebben het woonzorgcentrum, op zijn zachtst uitgedrukt, spectaculair veranderd.

Een filmpje:

Goede praktijken in de zorg - wzc Sint-Carolus from Flanders Synergy on Vimeo.

 

Een banner met de slogan ‘Met gelukkige mensen mensen gelukkig maken’ en de waarden liefde, verantwoordelijkheid en creativiteit. Dat is het eerste wat ik zie als ik de nieuwbouw van WZC Ter Hovingen in Gentbrugge binnenkom.

‘Geluk is besmettelijk’, zegt Geert Polfliet, algemeen directeur van de woonzorgcentra Placidus vzw, daarover. ‘Gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige bewoners en vice versa.’ Maar hoe maak je dat waar op de werkvloer?

 

Goede praktijken in de zorg - Placidus from Flanders Synergy on Vimeo.

 

www.flanderssynergy.be