welzijn & zorg

'Praten werkt superhelend'

Zangeres Selah Sue sensibiliseert jongeren om te praten over depressieve gevoelens
25.08.2015
Foto's
Stephan Vanfleteren

Sanne Putseys, beter bekend als zangeres Selah Sue, is nog tot volgende zomer meter van Te Gek!? Dit project wil mensen sensibiliseren om te praten over psychische problemen. Dit jaar focust de campagne zich op jongeren.

Waarom ben je ingegaan op de vraag om meter te worden van Te Gek?!


Selah Sue: “Ik weet hoe uitzichtloos het soms kan aanvoelen als je middenin een zwarte periode zit. Het is belangrijk om erover te praten en hulp te aanvaarden. Daarom wilde ik hier deel van uitmaken. Het is oké om problemen te hebben. Het is niet abnormaal, iedereen kan ermee sukkelen. Het is gewoon een kwestie van er open over te zijn.”


In je teksten stel je je vaak kwetsbaar op. Maar moet je niet net sterk zijn om je kwetsbaar op te stellen?


“Ja, ik denk het wel. Het is een beetje dubbel. Ik ben echt nog heel onzeker. Elke dag twijfel ik. Ik heb ook veel bevestiging nodig vanuit mijn omgeving. Wat mij wel sterk maakt – vind ik zelf – is dat ik me helemaal niet schaam voor hoe ik me soms voel en dat ik er alles aan probeer te doen om me beter te voelen.”


Praten helpt

“Praten is superhelend. De mens is een sociaal dier en is gemaakt om te communiceren. En als je in je familie- of vriendenkring niemand vindt om mee te praten, zijn er vele instanties en organisaties in België waar je terechtkan met je verhaal.”


“Door medicatie ben ik wie moet zijn”, zei je ooit. Maar ben je dan wie je echt bent, of iemand die je moet zijn van de maatschappij?


“Ik bedoel daarmee dat ik dankzij medicatie de mens ben die ik bestemd ben om te zijn. De echte ik. Door de medicatie voel ik me weer zoals ik me voelde toen ik kind was.”


Door te toeren heb je meer regelmaat, structuur en een doel in je leven. Zijn de pieken en dalen daardoor minder uitgesproken dan vroeger?


“Het klopt dat ze minder uitgesproken zijn, maar ze zijn zeker nog niet helemaal weg. Iedereen heeft met ups en downs te kampen. Het is zeker niet altijd een ziekte. Maar bij sommige mensen zijn die woelige periodes meer uitgesproken, en ik kan zeggen dat ze bij mij wel intens zijn.”


Dat maakt het leven toch interessant, of niet?


“Ja, dat denk ik ook. En ik geniet er ook echt tien keer zo hard van mij goed te voelen in vergelijking met veel andere mensen. Net omdat ik het tegengestelde ook ken. Als ik me goed voel, ben ik de gelukkigste mens ter wereld. Ik kan echt genieten van hele kleine dingen, omdat ik weet wat het is om niet te genieten.”