welzijn & zorg

Prison Talk

Ex-gedetineerden aan het woord
28.06.2016
Foto's
Istock

Een celstraf is geen lachertje. Uiteraard is het een straf, gekoppeld aan een uitgevoerd misdrijf, maar er zijn toch wel enkele aspecten waar niet iedereen aan denkt. Bond zonder naam leidt ex-gevangenen op tot spreker om enkele taboes weg te werken en meer openheid te creëren.

De sprekers hebben ervaring met hoe je in de criminaliteit belandt, hoe het leven in de gevangenis eraan toe gaat en hoe het is om weer vrij te komen. Door hen te coachen om voor een publiek hun ervaring te delen, wil BZN taboes doorbreken, meer nuance brengen in debatten over deze problematiek en mensen met een detentieverleden de kans geven opnieuw een bijdrage te leveren aan onze samenleving.

In team

Ex-gedetineerden laten spreken voor scholen, organisaties, bedrijven, enzovoort kan natuurlijk niet zonder de juiste omkadering. Iedere spreker heeft zijn eigen 'wingman'. Een vrijwilliger die meegaat naar ieder spreekmoment. Iemand die hem bijstaat. Een klankbord en steunfiguur, die tips en aanwijzingen kan geven.

Daarnaast worden de sprekers gecoacht door bekende acteurs en actrices zoals Marijke Pinoy, Marc Van Eeghem en Maxime De Winne zodat hun verhaal toegankelijk wordt. Ook psychologisch worden de sprekers bijgestaan.

Recent was Weliswaar te gast tijdens een 'Prison Talk' voor mensen uit het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid.

"Zeven en een halve stap, zo groot is een cel"De getuigenis bracht ons tot in de cel, bij de medegevangenen, de cipiers, de dagelijkse routine en behandeling van gevangenen. De mogelijkheden in de gevangenis om opleidingen te volgen of werk te zoeken zijn lichtpuntjes en tegelijk werkpuntjes. En ook de gevoelens achteraf, de reacties van buren en kennissen en zelfs de eigen familie zijn overweldigend, positief of negatief.

Meer info op www.bzn.be. Je kan een aanvraag doen via boekingprisontalk@bzn.be voor groepen tot max. 50 personen.