welzijn & zorg

Psychose ontwikkeld

Nieuwe campagne Te Gek!? in het teken van psychose
30.08.2016

Eigenlijk is het te gek om los te lopen: over ernstige psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl één op drie personen in België er mee te maken krijgt. Het overkomt niet alleen anderen maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen.

Het project Te Gek!? tracht al jaren psychische problemen in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk ten aanzien van mensen met psychische problemen.

Niet minder dan drie percent mensen krijgen in hun leven te maken met psychose. Toch blijkt de kennis erover gering en bestaan er nog tal van vooroordelen. Te Gek!? wil met zijn nieuwe jaarcampagne in Vlaanderen de kennis omtrent psychose vergroten en het taboe en stigma errond aanpakken. Te Gek!? zal bij deze campagne samenwerken met onder meer conceptueel kunstenaar Sven unik-id, M-Museum uit Leuven, Museum Dr. Guislain uit Gent, Het Mis Verstand, UPC KU Leuven, de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, de Universiteitsbibliotheek Leuven, Similes.

Filmaaksters Marie De Hert en Ellen Pollard, van Poolhert Productions, werkten in samenwerking met TeGek!? aan de documentaire 'Ingewikkeld', over psychose. 'Ingewikkeld' is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Ingewikkeld from Poolhert Productions on Vimeo.

http://www.sad.be/tegek/