kinderen & jongeren

Rookstopsessies op school

Drie vierde van de rokende jongeren wil stoppen met roken
8.09.2016
Foto's
Pixabay.com

Vaak is de beschikbare hulp om te stoppen met roken nog niet aangepast aan de noden van rokende jongeren. Met het nieuwe rookstopprogramma ‘SmartStop’ wil het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) hierin verandering brengen. Onder meer via rookstopsessies op school en een mobiele app, krijgen jongeren van 14 tot 20 jaar de nodige ondersteuning om die sigaret voorgoed aan de kant te laten.

Verslavender voor jongeren

Volgens de meest recente Gezondheidsenquête van 2013 rookt 20,1% van de Vlaamse jongeren tussen 15 en 20 jaar. Opvallend is dat 76% van de 15 tot 24-jarigen wil stoppen met roken. Dat blijkt uit de Rookenquête 2015.

“Voor jongeren is stoppen met roken vaak moeilijker dan voor volwassenen. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor ook gevoeliger voor het verslavende effect van sigaretten,” zegt Dries Vandenbempt, stafmedewerker tabak bij het VIGeZ. “Daarom is het van cruciaal belang dat jongeren die roken zo snel mogelijk een stoppoging ondernemen.”

Tot op vandaag is de beschikbare hulp om te stoppen niet altijd voldoende op maat van jongeren. Met het rookstopprogramma ‘SmartStop’ wil het VIGeZ tegemoet komen aan deze specifieke doelgroep. Smartstop mikt op jongeren van 14 tot 20 jaar, en is geschikt voor BSO, TSO, KSO en ASO.

Rookstopsessies, een mobiele app en een buddy

Om jongeren met succes te doen stoppen met roken, roept SmartStop de hulp in van een tabakoloog. Die begeleidt de jongere gedurende een 5-tal rookstopsessies, bij voorkeur op school buiten de lesuren. Jongeren kunnen elkaar op school aanmoedigen om te stoppen met roken. De sessies worden grotendeels terugbetaald, bovendien hoeven de jongeren geen verplaatsingen te betalen.

Daarnaast is er nog de SmartStop-app, een mobiele app die het rookgedrag van de jongere registreert. De app houdt bij hoeveel dagen de jongere niet meer gerookt heeft en hoeveel geld hij daarbij uitgespaard heeft. Uniek is dat de jongere via de app ook tips op maat krijgt wanneer de drang naar een sigaret te groot wordt, bijvoorbeeld bij verveling of tijdens het uitgaan met vrienden. Ook op de website www.smartstop.be kunnen jongeren terecht voor meer info over stoppen met roken en de gevolgen van roken.

SmartStop raadt de jongere aan om een ‘rookstop-buddy’ in te schakelen, een leeftijdsgenoot die ook wil stoppen met roken. De jongere kan samen met zijn ‘rookstop-buddy’ de consultaties bij de tabakoloog volgen. Daarnaast kunnen jongeren via de SmartStop-app elkaar steunen wanneer ze het moeilijk hebben, door onder meer berichten naar elkaar te sturen. Ook de tabakoloog kan via de app aanmoedigingsberichten sturen.

www.smartstop.be