Ruim 85 procent van Vlaamse meisjes kreeg al HPV-vaccin

Gratis HPV-vaccinatie goed ingeburgerd in Vlaanderen

Vijf jaar na de start van het vaccinatieprogramma tegen het humaan papillomavirus (HPV) in Vlaanderen, liet meer dan 85 procent van de meisjes geboren tussen 1997 en 2003 zich in het eerste jaar van het secundair onderwijs inenten. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid

De vaccinatieaanbeveling van de overheid wordt dus goed opgevolgd, reageert Zorg en Gezondheid tevreden. HPV is een familie van virussen die na infectie op lange termijn tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

De Vlaamse overheid biedt sinds het schooljaar 2010-2011 gratis een vaccin aan voor alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee inenti ngen in de bovenarm in de loop van dat schooljaar.

Uit de cijfers blijkt nu dat ruim 85 procent minstens één dosis krijgt, en 81,5 procent de volledige vaccinatie doorloopt. "In vergelijking met andere Europese landen scoort Vlaanderen daarmee zeer goed", aldus Zorg en Gezondheid, dat vooral de rol van de Centra voor Leerlingenbegeleiding via de scholen bewierookt.

"Aangezien het hierbij enkel gaat om geregistreerde vaccinatiegegevens, liggen de reële cijfers mogelijk zelfs nog iets hoger", zegt Geert Top, vaccinatie-expert bij Zorg en Gezondheid. "Tot ruim een jaar geleden gebruikten nog niet alle huisartsen en kinderartsen Vaccinnet (de inmiddels verplichte Vlaamse vaccinatiebank, red.) en soms wordt een registratie vergeten." 95 procent van de vaccinaties werden geregistreerd door CLB's. In scholen waar geen CLB actief is, treedt een mobiel vaccinatieteam van Zorg en Gezondheid op. Zij proberen vooral moeilijk bereikbare doelgroepen te sensibiliseren.

(bron: Belga)