welzijn & zorg

Tot in den draai

Docu en training existentiële en spirituele zorg voor palliatieve patiënten
20.10.2016
Foto's
Tot in den draai

Omdat existentiële en spirituele noden bij palliatieve patiënten en hun familie groot zijn, maar hulpverleners daar (te) vaak niet op ingaan, organiseren het centrum Perennis en Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen een achtdaagse training. De documentaire "Tot in den draai" speelt een belangrijke rol in de training. Zes palliatieve patiënten vertellen wat hen bezighoudt in de laatste fase van hun leven.

"Het initiatief voor de training kwam vanuit de vaststelling, en dat komt ook in wetenschappelijk onderzoek keer op keer naar voor, dat palliatieve patiënten met existentiële en spirituele noden zitten terwijl die nog te weinig opgemerkt en begeleid worden door de hulpverleners", verduidelijkt psycholoog en psychotherapeut Alexander Ver staen (Perennis - Centrum voor Groei in Leven en Sterven / Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen).

"Dat heeft onder andere te maken met het feit dat hulpverleners moeite hebben om zich iets voor te stellen bij existentieel en spiritueel lijden, terwijl het voor iedereen duidelijk is wat lichamelijk lijden inhoudt."

Centraal in de opleiding komt de documentaire 'Tot in den draai', samen met onuitgegeven beeldmateriaal, waarbij filmmaker Filip Loobuyck zes palliatieve patiënten laat vertellen wat hen ten diepste bezighoudt in de laatste fase van hun leven. "Aan de hand van verhalen van patiënten krijgen hulpverleners een heel concreet beeld van wat existentieel en spiritueel lijden precies inhoudt. Er wordt wel eens gezegd dat een beeld meer zegt dan duizend woorden en dat is in een trainingscontext ook zo. Ook kunnen belangrijke principes in zorg, zoals het belang van stiltes en het belang van echtheid in de zorgrelatie, met beelden geïllustreerd worden."

Tijdens de training worden de hulpverleners ook zelf geconfronteerd met de diepere levensvragen. "Het is belangrijk om voor jezelf bij die vragen stil te staan, omdat je dan ook meer empathie kan tonen voor, en contact kan maken met de processen waar palliatieve patiënten en hun familieleden doorheen gaan. Het is goed om weten hoe je je zelf verhoudt tot de grote levensvragen en hoe dit je manier van zorg verlenen beïnvloedt."

De training gaat ook in op vragen die levensbeschouwelijk delicaat liggen. "Vragen zoals 'stopt alles bij dit leven' of 'is er nog iets na dit leven' dreigen door onze dominante manier van denken taboe-onderwerpen te worden. Nochtans zien we dat het thema's zijn die mensen bezighouden op het einde van het leven. Zo kan een priester die zijn hele leven het evangelie heeft verkondigd opeens gaan twijfelen aan zijn geloof en kan de overtuigde atheïst in het oog van de dood zich afvragen of er toch iets is na de dood."

Deze documentaire speelt nog in:

Voor andere speeldata: www.totindendraai-documentaire.be

(Belga)