welzijn & zorg

'Alleenstaanden stelden vast dat zelfs dat ene knuffelcontact niet lukte'

Jennifer Pots over Tele-Onthaal in coronatijden

“Tele-Onthaal werkt al 55 jaar rond alle mogelijke thema’s. In een normaal jaar zijn relaties, mentale gezondheidsproblemen en eenzaamheid de meest voorkomende onderwerpen. Maar door het coronavirus voerden we tijdens de eerste lockdown heel wat gesprekken over angst om de fysieke gezondheid.” 

“In vergelijking met 2019 steeg het aantal oproepen bij Tele-Onthaal met 15%. Dat was goed voor gemiddeld 380 oproepen per dag. Vooral alleenstaanden contacteerden ons. Vaak zijn dat mensen met een beperkt netwerk. Corona maakte de eenzaamheid nog confronterender. Toen we van de overheid slechts één knuffelcontact mochten hebben, stelden sommigen vast dat zelfs dat niet lukte.”

“We merkten ook dat we meer oproepen kregen van actieve senioren: pas gepensioneerden die voor kleinkinderen zorgen en actief zijn in het verenigingsleven vielen door de coronamaatregelen in een zwart gat. Er waren ook opvallend meer jonge oproepers. We hoorden vooral tienermeisjes klagen over de moeilijke relatie met ouders of leerkrachten. Tijdens de puberteit is die relatie al niet eenvoudig, corona zorgde voor extra spanningen. Die tieners hebben ervoor gezorgd dat onze chat geboomd heeft. Het aantal chatberichten is met een kwart gestegen.”