Chapeau, respect, je doet dat echt goed: waarderingscampagne voor mantelzorgers

23 juni is Dag van de Mantelzorg

Ruim 1.7 miljoen mensen zorgen dagelijks voor anderen. Hun bijdrage aan de samenleving is van onschatbare waarde.  Speciaal voor hen hebben Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen waarderingskaartjes in petto. Je kan mantelzorgers een maand lang massaal laten weten dat je hen fantastisch vindt en hen een helpende hand bieden.

In Vlaanderen zijn er meer dan 1.7 miljoen mantelzorgers (18 jaar en ouder). Om deze cijfers een gezicht te geven: dat zijn ouders van een kind met een verstandelijke beperking, een kind van ouders met een beperking, een broer of zus die zorg draagt voor iemand met dementie, een partner die zorg draagt voor iemand met kanker, een buur die zorgt voor iemand met geestelijke gezondheidsproblemen, …

Niet elke mantelzorger beseft dat hij of zij mantelzorger is. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt er samen in. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar.

We weten dat mantelzorgers worstelen met vraagverlegenheid: “Het gaat wel hoor”, “We trekken onze plan hier wel”. En net daarom gaan we met deze kaartjescampagne een andere toer op. We gaan omdenken en meteen een concreet aanbod formuleren om ​ mantelzorgers te steunen en even te ontlasten.  

De Vlaming wordt uitgenodigd om mantelzorgers in zijn/haar sociale, familiale of professionele netwerk een duwtje in de rug te geven. Zo zetten we met z’n allen in op het kleine helpen.

In de plaats van : “Wat kan ik voor je doen?”, ontvangen mantelzorgers massaal kaartjes met een concreet ondersteunend aanbod: ik doe boodschappen voor jou, ik maak soep voor jou of ik speel graag taxi. De Vlaming vult dit zo creatief in als hij of zij wil of kan.

“En als mijn jonge neefje hier onaangekondigd voor de deur staat met een leuk kaartje, net op het moment dat ik de boodschappen van de supermarkt uit de auto haal, dan is dat meer dan een verrassing. Al van jong af ziet hij hoe hulp bieden een wereld van verschil maakt. Zijn zelfgebakken muffins smaakten naar meer. Ik kreeg het niet over mijn hart om ze alleen op te eten. Zo’n fijne momenten maken voor mij écht het verschil.”
​(Linda, zorgt voor haar mama)

Via de websites van Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen kan je deze kaartjes versturen en via Bpost automatisch in de bus laten vallen van mantelzorgers die dit verdienen. Je kan er de kaartjes ook gratis downloaden en persoonlijk afgeven.
www.cera.coop
www.dementie.be
www.alzheimerligavlaanderen.be

De drie kaartjes vind je op 22 juni bij het weekblad Knack.

Meer lezen over mantelzorg? Gezinsbond publiceerde een opiniestuk in Knack