Een noot voor dementie

Twee Vlaamse verpleegkundigen starten op 20 oktober hun eigen, hopelijk virale, actie. Ze kraken symbolisch een okkernoot. Met de actie '#EenNootVoorDementie' willen ze hulde brengen aan mantelzorgers van personen met dementie. "We willen dat de sociale media overspoeld geraken met okkernoten. Noten zijn immers uitstekend voedsel voor het brein, lijken op hersenen en hebben in deze actie een diepe betekenis", zeggen Robin Biets en Peggy Lavaerts.

De initiatiefnemers roepen de Vlaamse bevolking dan ook op om massaal noten te kraken en hiervan foto's en filmpjes te posten op sociale media met de hashtag #EenNootVoorDementie. Met de actie willen de twee op een ludieke manier aandacht vragen voor mantelzorgers van personen met dementie. "Hoewel die over het algemeen veel voldoening of vreugde uit hun zorgtaken halen, zijn er toch heel wat uitdagingen aan verbonden", zeggen ze. "Zorgen voor een persoon met dementie loopt immers niet volgens vaste werkuren. Het vraagt een onbegrensde en doorgedreven inzet. Daarnaast is de omgang met een persoon met dementie op zijn minst uitdagend te noemen."

De actie krijgt de steun van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, die al een filmpje online zette, en de drie Vlaamse koepelorganisaties rond dementie (Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de regionale centra, Alzheimer Liga Vlaanderen en Stichting Alzheimer onderzoek).

Meer informatie over de actie is te vinden op www.eennootvoordementie.be.