welzijn & zorg

Peiling: 3 op de 10 Vlamingen maakt(e) zich zorgen over kind dat geweld meemaakt.

3 op de 10 Vlamingen maakt zich zorgen over een kind dat geweld of verwaarlozing meemaakt(e). 9 op de 10 volwassenen deelt die zorg met iemand anders. In de meeste gevallen wordt de zorg gedeeld met de eigen omgeving, met de school van het kind of met de directe omgeving van het kind. Opvallend is dat 1 op de 10 Vlamingen die zorg met niemand besproken heeft. 

Naar aanleiding van de 1712-dag op 17/12 liet hulplijn 1712 in samenwerking met marktonderzoekbureau IVOX een peiling uitvoeren bij 1000 Vlamingen. 

Even bekend als Franstalige hulplijn 

Bijna 80% van de Vlamingen zegt al te hebben gehoord van Hulplijn 1712, maar bijna de helft daarvan geeft zelf aan niet te weten waar de hulplijn precies voor staat. Meer dan de helft van de mensen die denken te weten wat 1712 is, blijkt fout te zijn. Vaak is er verwarring met 1722, het nummer voor niet-dringende hulp van de brandweer bij storm of overstroming.
 
1 op 5 Vlamingen kent 1712 en weet waarvoor de hulplijn staat. Hiermee is hulplijn 1712 even bekend als de Franstalige zusterlijn Ecoute Violences Conjugales. “Gelet op de omvang van geweld in onze samenleving zou iedereen 1712 moeten kennen”, zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712.  “De komende jaren moeten we streven naar een verdubbeling van onze naamsbekendheid. Een haalbare kaart als je weet dat andere social profit organisaties zoals Gaia, Natuurpunt en Amnesty International bij ruim 60% à 70% van de bevolking bekend zijn."


Minimalisering van pesten en online geweld

Hoewel de meeste Vlamingen 1712 niet kennen, staan ze wél positief tegenover een hulplijn voor geweld. Ruim 94% van de bevraagden geeft aan bereid te zijn om een hulplijn voor geweld te contacteren. Opvallend is dat de overgrote meerderheid aangeeft de hulplijn te willen contacteren voor thema’s zoals kindermishandeling, oudermis(be)handeling en lichamelijk en seksueel geweld. 
 
Tussen de 23% en 35% van de bevraagden geeft aan dat ze geen hulplijn zouden contacteren voor thema’s zoals emotioneel geweld, online geweld, pesten en geweld tussen broers en zussen onderling. “Wij vermoeden dat een groot deel van de bevolking deze vormen van geweld te veel minimaliseert of banaliseert”, concludeert Wim Van de Voorde. 

 

Vlaming ervaart schaamte

Ook al staat de Vlaming positief tegenover een hulplijn voor geweld, toch ervaart hij drempels. Drempels zijn: voorkeur voor persoonlijk contact, het gevoel dat de hulplijn de situatie niet kan veranderen en het gevoel van schaamte.  Een vlotte bereikbaarheid binnen en buiten de kantooruren vindt de Vlaming de belangrijkste eigenschap van een hulplijn voor geweld. "Enigszins verrassend is dat vlotte bereikbaarheid nog belangrijker wordt bevonden dan gratis, anonieme, professionele of deskundige hulpverlening”, zegt Wim Van de Voorde.
 
IVOX nam de online peiling af in de maand november bij 1.000 meerderjarige Vlamingen en bij 600 Franstalige Belgen voor de vraag over de bekendheid van Ecoute Violences Conjugales. Het panel is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De foutenmarge bedraagt 3,1%.


1712-dag op 1712

Op 17/12 plaatst 1712 een geweldsthema en de hulplijn in de kijker. In 2019 plaatste 1712 zijn hulpverleners in de kijker in een campagnevideo. In 2020 lanceerde de band ‘Kids with Buns’ de single ‘1712’, een nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2021 lanceerde Febelhair in samenwerking met 1712 en het CAW een opleidingsvideo over partnergeweld voor kappers. Vorig jaar op 17/12 stond de 1712-dag in het teken van veilig daten waarbij de bekendste datingapps werden gescreend op aandacht voor veiligheid en integriteit.