Zet eens een mantelzorger in het zonnetje

23 juni is de Dag van de Mantelzorg

Naar schatting zijn ze met zo’n 680.000. Mensen die zich elke dag opnieuw inzetten voor een zorgbehoevende naaste. Elke mantelzorger is hierin uniek. Zorgen voor je partner met kanker is anders dan zorgen voor een ouder met dementie of een kind met een handicap. Mantelzorg overkomt hen. Ze rollen erin omdat iemand uit hun omgeving hulp nodig heeft. Maar ze doen dit met hart en ziel en een ongelofelijke inzet. Mantelzorgers zijn vaak onmisbaar voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Mantelzorgers maken de persoon voor wie ze zorg opnemen gelukkig.

De afgelopen periode hebben mantelzorgers het extra zwaar te verduren gehad. De coronacrisis heeft deze zorg niet doen stoppen.  Ze heeft ze vaak zelfs zwaarder gemaakt. Omdat bepaalde ondersteuning en diensten (bv dagopvang, oppashulp, thuisbegeleiding...) tijdelijk wegvielen, zijn mantelzorgers vaker alleen komen te staan.  Daardoor kwamen deze extra zorgen bij mantelzorgers terecht, die deze taak vaak combineren met andere gezinstaken en met werk. Zeker geen evidente opdracht, en vaak onzichtbaar. Ze doen dit zonder hier veel ruchtbaarheid aan te geven.

Daarom staan op 23 juni 2020, de dag van de mantelzorg, de mantelzorgers extra in de kijker. Wie hulp krijgt, of eender wie zijn waardering naar een mantelzorger wil uitspreken, kan een gepersonaliseerd kaartje sturen. Dat kan via www.mantelzorgers.be.

Minister Wouter Beke: “Mantelzorgers zijn het gewoon om andere mensen op de eerste plaats te zetten. Op de dag van de mantelzorger is het hun beurt om eens in het zonnetje te staan. Dit is het perfecte moment om op een eenvoudige manier een mantelzorger te bedanken. Een klein gebaar dat voor mantelzorgers een groot verschil maakt.”

Deze actie blijft alvast een tijdje lopen, want mantelzorger, dat ben je niet voor één dag.