gezondheid

Woon gezond in een rookvrij huis

Vlaamse actieweek wil ouders bewustmaken van gevolgen binnen roken
13.11.2017

In Vlaanderen zit nog steeds een groot aantal kinderen elke dag in de tabaksrook. Met ernstige gevolgen voor hun gezondheid. De meeste ouders weten wel dat meeroken ongezond is, maar niet hoe schadelijk het precies is voor hun kinderen. Daarom organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s en de Vlaamse overheid een Vlaamse actieweek over de gevolgen van passief roken.

Met als slogan ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’. Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn campagne ‘Binnen roken is nooit oké’ aan te koppelen.

Misverstanden over roken in huis

Er bestaan nog heel wat misverstanden over roken in huis en in de auto in het bijzijn van kinderen. Veel rokers denken bijvoorbeeld dat roken onder de dampkap of bij een open raam de schadelijke stoffen doet verdwijnen. Maar niets is minder waar. “De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich in je huis zonder dat je er iets van merkt: in de lucht, op de meubels of het speelgoed. Ook als je alleen binnen rookt als de kinderen niet thuis zijn of luchtverfrissers gebruikt, blijven de schadelijke stoffen in huis hangen. Enkel wanneer je niet binnen rookt, zorg je ervoor dat kinderen niet meeroken”, zegt Marjolijn Vos, projectmedewerker gezond binnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Actieweek van 13 tot en met 17 november 2017

Om die misverstanden uit de weg te ruimen, organiseert Gezond Leven in samenwerking met de Vlaamse Logo’s en de Vlaamse overheid een actieweek over passief roken, met als slogan ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’. Van 13 tot en met 17 november 2017 bundelen heel wat organisaties in Vlaanderen zoals gemeenten, OCMW’s, huisartsenpraktijken en apothekers de krachten om alle Vlamingen te informeren om niet binnen te roken. Ze doen dit via affiches, folders, wachtzaalpancartes, banners en artikels in magazines.

Kom op tegen Kanker ondersteunt de actieweek door er een herhaling van zijn campagne ‘Binnen roken is nooit oké’ aan te koppelen. De campagne loopt van 13 tot en met 26 november 2017 en bestaat uit 2 televisiespots op meerdere Vlaamse zenders, TLC-advertenties op Facebook en een informatiefolder voor de rokende ouder. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De actieweek ‘Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!’ herinnert er ons allen aan dat binnenskamers roken schadelijk is voor onszelf, maar ook voor onze omgeving. Door ons binnen de gezondheidsdoelstellingen ook specifiek te richten op het gezin willen we tegen 2025 gaan naar een gezonder Vlaanderen. Deze campagne past in dat kader.”

Invloed op de gezondheid

De gezondheidseffecten van een woning waarin gerookt wordt zijn niet te onderschatten. “Kinderen die opgroeien in een rokerige omgeving hebben meer kans op astma, longontsteking en bronchitis. Ze krijgen ook vaker een oorontsteking en andere gehoorproblemen. Baby’s lopen bovendien een groter risico om te sterven aan wiegendood”, aldus Marjolijn Vos.

Voor meer informatie over de actieweek, neem een kijkje op: www.gezondbinnenmilieu.be