welzijn & zorg

Slimme technologie voor een slimme zorgsector

23.10.2017
Foto's
Stephan Vanfleteren

We schrijven 1992. Ergens in een Limburgse klas in het tweede middelbaar is een twintigtal leerlingen naarstig aan de slag met schakelborden en kabels. Een schakelaar in het eerste bord die juist verbonden wordt, doet een lichtje branden in het laatste. Een drukknop doet een belletje rinkelen. Je kan zelfs een autootje doen rijden met een lichtsensor. Ik vond het zelf een interessant vak én ik was er nog goed in ook, want op het examen had ik alle vragen juist. Toch koos ik er niet voor om verder te gaan in de exacte wetenschappen.

tekening exoskelet
Als ik dat wel had gedaan, dan was ik nu misschien aan de slag in het Health House in Leuven. Daar vertellen ze digitale verhalen: hoe technologie steeds meer de toekomst van gezondheid en zorg vormgeeft. Of in REVAlution, het nieuwe revalidatiecentrum van het AZ Herentals waar een bepaalde groep rolstoelgebruikers kan leren stappen in een exoskelet of staprobot. Dat helpt hen niet enkel fysiek weer op de been – letterlijk – maar ook psychologisch doet het deugd. Eindelijk kunnen ze weer eens op ooghoogte met andere mensen praten. De exoskeletten zijn niet alleen voor rolstoelgebruikers een vooruitgang. Binnenkort experimenteren ook zorgverleners van het UZ Brussel met assistieve exoskeletten: die ondersteunen rug en armen bij zware taken zoals patiënten tillen.

“In het ideale scenario versterken mens en technologie elkaar.”

Daarnaast lees je in ons dossier over zorgtechnologie ook nog het verhaal van Tom, 24 jaar en student Computerwetenschappen. Hij begon zijn opleiding niet met het idee dat hij producten zou ontwerpen voor de zorgsector. Plots kreeg hij de opdracht om samen met collegastudenten uit andere richtingen een app uit te werken die het leven van mensen met jongdementie kan vergemakkelijken. De app ViviGate maakt het dagschema van de mensen met jongdementie op een eenvoudige manier aanschouwelijk. Ondertussen werkt Tom aan zijn masterproef rond dit project én is hij samen met de andere studenten op zoek naar een manier om de app op de markt te brengen. Wanneer dit nummer verschijnt, weten we ook of ViviGate in de prijzen viel bij de uitreiking van de Cera Award op 21 oktober.

Omdat je niet langer om zorgtechnologie heen kan, organiseerde VIVES hogeschool in 2015 de eerste bacheloropleiding Zorgtechnologie in Vlaanderen. Producenten weten niet altijd goed waar patiënten en zorgverleners op zitten te wachten; tegelijkertijd weten zorgverleners niet altijd goed welke technologie uit het grote aanbod het best bij hen past. Deze opleiding leidt tussenpersonen op die technologieproducenten en eindklanten dichter bij elkaar brengen. Het mag duidelijk zijn dat je niet alleen met een diploma verpleegkunde in de zorgsector aan de slag kan. Wie interesse in technologie heeft, kan er ook zeker zijn plaats vinden. Hoe dan ook zal technologie de menselijke kant van de zorg niet overnemen. In het ideale scenario versterken mens en technologie elkaar.

Liesbeth Van Braeckel,

Hoofdredacteur Weliswaar.