gezondheid

"Ik drink nooit meer"

30.01.2017
Foto's
Roularta Media Group

Na een zoveelste kater voelde twintiger Nick Vinckier zich eerder een veertiger. Wanneer hij er even bij stilstond, stelde hij vast dat zijn weken steeds vaker bestonden uit vijf dagen werken, een nacht heftig feesten met veel drank en dan twee dagen om een zware kater te verwerken. De alarmbel in zijn hoofd ging luid genoeg af om – alvast tijdelijk – een punt te zetten achter dat gedrag. Hij besloot honderd dagen geen alcohol te drinken.

“Het eerste obstakel dat ik moest overwinnen, was mezelf”, schrijft hij op zijn blog. “Je moet alle discipline die je hebt aan de dag leggen om door te zetten. Zodra je begonnen bent, is het niet meer zo moeilijk.” Al snel ervaarde hij zijn avondjes uit helemaal anders. Zijn vrienden reageerden vol ongeloof. ‘Dat hou je toch nooit vol.’ ‘Waarom zou je dat nu in godsnaam doen?’ Door geen alcohol meer te drinken viel het pas op hoe normaal we alcohol vinden in onze samenleving. “Die honderd dagen waren zowat de beste van mijn leven”, vindt Nick. “Ik voelde me niet alleen lichamelijk beter, maar ook mentaal had ik het gevoel steeds sterker te worden. Doordat ik geen katers meer had, had ik plots 25% meer tijd om andere dingen te doen. Ook financieel spaarde ik heel wat uit: volgens mijn berekeningen zo’n 1.000 euro, toch een flink bedrag.”

Hij kreeg meer tijd om te sporten en begon daardoor ook gezonder te eten. Een gezonde vicieuze cirkel. Zo woog hij na een viertal maanden tien kilo minder. Zijn conclusie? Hij wil niemand met de vinger wijzen, maar wil mensen toch laten nadenken: “Als een feestje pas leuk is met alcohol, dan is het waarschijnlijk sowieso geen leuk feestje.”

>> Lees het volledige verslag van de honderd dagen zonder alcohol op www.nickvinckier.be/100dagenzonderalcohol