welzijn & zorg

Over het harde werk in de zachte sector

#ikzorg

Lotte zou rechten gaan studeren, samen met haar vrienden. Tot Moemoe – haar overgrootmoeder – in het ziekenhuis belandde. Toen ze bij Moemoe op bezoek ging en zag hoe zij werd verzorgd, wist ze: dit wil ik ook. Zieke mensen ondersteunen, lichamelijk, maar ook mentaal en emotioneel. Dus koos Lotte voor verpleegkunde.

 

“Tijdens mijn stage kreeg ik zoveel liefde en respect dat ik er 200% van overtuigd ben dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Verpleegkunde is een supermooie job.”

“Weliswaar bericht over beleid en wetenschap, maar in de eerste plaats over het harde werk in de zachte sector zelf.” Zo staat al jarenlang te lezen op weliswaar.be. En het is precies dat harde werk in de sector dat in deze editie centraal staat. In dit dossier belichten we de verschillende fases van een carrière in de zorg. Van de gemotiveerde eerstejaarsstudent tot de oude rot in het vak die met hoofd, handen en hart op de werkvloer staat. Studente Lotte, stagiaire Camila en starter Emily beseffen al dat mensen in verpleegkunde en thuishulp niet alleen met hun handen en hun hoofd werken, maar evenzeer met hun hart.

“Zorg is niet alleen mensen wassen en in bed leggen, maar is ook praten met hen”, weet Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Dat ervaart Emily, die als poetshulp in de thuiszorg werkt, elke dag: “Ik merk dat ik mensen gelukkig maak door een babbeltje te slaan. Ze genieten van mijn aanwezigheid. Ik geloof ook dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen dankzij onze hulp.”

“Mensen in verpleegkunde en thuishulp werken niet alleen met hun handen en hun hoofd, maar evenzeer met hun hart.”

Opvoeder Paul zit al veertig jaar in het vak en weet dat het in de sector zeker niet slechter gaat dan vroeger. “We evolueerden van goede fysieke zorg naar meer aandacht voor het algemene welbevinden. Er werden veel verschillende zorgvormen ontwikkeld voor een waaier aan patiënten en alles verloopt professioneler. Jonge zorgverleners leren ook autonomer werken”, vertelt hij. Zijn tip aan wie in de zorg werkt? “Blijven bijleren en blijven zoeken naar nieuwe uitdagingen. Zo blijf je fris en scherp en ontdek je nieuwe inzichten en kansen.”

Dat leren in de zorg is dankzij de acties van zorgambassadeur Lon Holtzer in ieder geval een succes: bij de instroom van de zorgopleidingen boeken we nieuwe records. Maar tegelijk blijkt uit onderzoek van het Vlaams Welzijnsverbond dat er voor elke 100 mensen die in de zorg met pensioen gaan, maar 78 klaarstaan om hen te vervangen. Het is dus tijd om nog een tandje bij te steken. Of je nu wil werken met je hoofd, je handen of je hart, of met alles tegelijk: de zorg kan alle talenten en vaardigheden gebruiken, ook technische profielen en informatici. Om het kort en krachtig met de woorden van de zorgambassadeur te zeggen: “Een zorgjob? Ga ervoor.”

Liesbeth Van Braeckel,

Hoofdredacteur Weliswaar

 

PS: Stuur dit dossier gerust door aan een jongere die nog geen studiekeuze maakte, of aan iemand die al wat vaker jarig was en een carrièreswitch overweegt.