gezondheid

Tournée Minérale 2018

Daag een vriend uit in februari
5.12.2017

Tournée Minérale, of de uitdaging aangaan om een maand lang geen alcohol te drinken, komt in februari 2018 terug. Dat laten organisatoren VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker dinsdag weten. De eerste editie begin dit jaar was een succes, met meer dan 120.000 Belgen die gedurende een maand geen druppel alcohol tot zich namen.

De Universiteit Gent bevroeg de deelnemers aan Tournée Minérale drie keer: bij de start, aan het einde van de alcoholvrije maand en een half jaar nadien. Iets meer dan 15.000 mensen beantwoordden zowel de eerste als de laatste enquête. Het resultaat is opmerkelijk: vóór de actie dronk die groep gemiddeld 10 glazen alcohol per week. Een half jaar nadien zijn dat er nog 8.

Uit de eerdere bevraging bleek al dat de mee ste deelnemers zich tijdens de alcoholvrije maand beter in hun vel gevoeld hadden. Die positieve effecten willen ze duidelijk niet zomaar opgeven: ze vinden het de moeite waard om zes maanden later nog steeds anders met alcohol om te gaan. De houding van deelnemers ten opzichte van alcohol is ook gewijzigd. Ze grijpen minder uit gewoonte naar alcohol, bijvoorbeeld tijdens het koken of voor de tv.

Veel deelnemers verklaren ook dat ze door hun deelname bewuster met alcohol zijn beginnen omgaan, en dat ze gemakkelijker alcohol kunnen weigeren als het hen aangeboden wordt. "Overmatig alcohol gebruiken is en blijft ongezond," vertelt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker. "Het heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam. Alcoholgebruik hangt dan ook samen met ongeveer tweehonderd verschillende aandoeningen, waaronder acht verschillende types kanker."

Voor de tweede editie wordt de website van Tournée Minérale opgefrist. Nieuw is dat je een vriend, familielid of collega kan uitdagen om mee te doen. Om hem of haar extra te motiveren, kan je beloven een som te storten als die vriend het de hele maand volhoudt. Het ingezamelde geld wordt door Stichting tegen Kanker ingezet voor kankeronderzoek.

>> http://www.tourneeminerale.be/

(Belga/Tournée Minérale)