welzijn & zorg

Iedereen kan iets betekenen voor de preventie van zelfdoding

10 september is Werelddag Suïcidepreventie
10.09.2021
Foto's
Rebecca Peterson-Hall (Unsplash)

Zelfdoding is al te vaak nog een taboe terwijl er vele mensen dagelijks mee geconfronteerd worden. Op 10 september - de Werelddag Suïcidepreventie - krijgen zij de kans om hun verhaal te brengen. Dit jaar vragen verenigingen niet alleen aandacht voor de slachtoffers, maar ook voor de mensen in hun naaste omgeving. Ook zij verdienen het om gehoord te worden.

Verscheidene organisaties zetten vandaag hun initiatieven rond de preventie van zelfdoding in de kijker. 

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen op om vandaag betrokkenheid te tonen. Dat kan onder meer door om acht uur vanavond een kaarsje aan te steken en het voor het raam te zetten. Om overledenen te herdenken, maar ook om mensen te steunen die iemand in hun omgeving aan zelfdoding verloren hebben.
Samen willen deze organisaties de boodschap brengen dat iedereen een rol kan spelen bij de preventie van zelfdoding. Dat is volgens hen nodig aangezien Vlaanderen en België nog steeds hoge suïcidecijfers hebben. Meer nog, het Vlaamse suïcidecijfer ligt anderhalf keer hoger dan het Europese gemiddelde. Desalniettemin is er ook een lichtpuntje. Vlaanderen heeft immers de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in suïcidepreventie waardoor het aantal zelfdodingen de voorbije achttien jaar met een kwart gedaald is.

Daarnaast lanceert het VLESP vandaag de vernieuwde versie van hun app BackUp. De app bevat verschillende tools voor mensen die een suïcidale crisis willen overbruggen of voorkomen. Zo geeft de mobiele applicatie toegang tot belangrijke contacten en hulplijnen, maar het wil ook een hoopvol perspectief aanbieden indien de gebruik dat zelf niet meer kan zien. Ook als je zelf iemand wil begeleiden, kan je gebruik maken van de app. 

Hogeschool Odisee lanceert op hun beurt de hashtag en actie #verteljeverhaal op sociale media. Met deze actie willen ze de familieleden van suïcidale Vlamingen aan het woord laten. Deze groep wordt vaak onderbelicht terwijl zij evenzeer sterk geraakt worden. Actrice, presentatrice en Te Gek!?-ambassadrice Eline De Munck liet eerder optekenen dat ze de actie #verteljeverhaal mee zal ondersteunen omdat ze zelf in haar directe omgeving ook in contact kwam met zelfdoding. Haar oma pleegde namelijk zelfdoding toen Eline's mama vijftien jaar oud was. Weliswaar sprak haar eerder al eens in het kader van haar bijdrage aan de Open Geest-tournee van Te Gek!?. 

Bovendien loopt bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee tegelijk een onderzoek over de ervaringen en noden bij de broers, zussen en kinderen van een suïcidaal gezinslid. De onderzoekers willen hiermee in kaart brengen hoe deze kwetsbare groep nog beter ondersteund kan worden. Onderzoeker Alexandre Reynders: "De naaste gezinsleden zijn loyaal naar hun ouder, broer of zus toe en willen hun vertrouwen niet beschamen. Of ze ervaren een taboe, ze schamen zich. Of ze willen de aandacht niet op zichzelf vestigen… Wij willen nu onderzoeken wat de effecten precies zijn op hen om na te gaan hoe het beleid en de hulpverlening hen zo goed mogelijk kan ondersteunen.”

Meer informatie over dit onderzoek en de oproep 'Vertel je verhaal' vind je hier.

Heb je zelf nog vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of je kan chatten met een vrijwilliger via de website.
Je kan er ook tips vinden voor nabestaanden of tips over hoe je zelf iemand met suïcidale gedachten kan helpen.