gezondheid

"Steun komt uit je hart, niet uit je portemonnee"

Youca-student op Dag tegen Kanker
19.10.2017
Foto's
Bo Dehollogne

19 oktober 2017 is de achttiende editie van de dag tegen kanker. Op die dag spelden we niet alleen ons geel lintje op; de Dag tegen Kanker valt dit jaar samen met Youca, wat staat voor Youth for Change and Action. Duizenden Vlaamse jongeren werken in een bedrijf of bij een organisatie in plaats van op de schoolbanken te zitten. Het ingezamelde geld gaat naar het jongerenproject van Trias ngo in El Salvador en zeven projecten voor kansarme jongeren in België. Bo Dehollogne koos ervoor om journalist-voor-één-dag te zijn bij Weliswaar. Haar verslag van de dag tegen kanker lees je hier.

Kankerpatiënten worden op deze dag extra in de watten gelegd door ziekenhuizen en zorgorganisaties. Zo werden er verschillende infostanden georganiseerd in UZ Brussel. Voor de opgenomen patiënten werden er handmassages en voetmassages aangeboden, maar je kon ook wat meer uitleg vragen aan de organisaties zelf.

Aan de afdeling radiotherapie vertelden twee diëtistes hoe kankerpatiënten aanzienlijk vermageren, omdat ze geen eetlust meer hebben door de chemotherapie of door de ziekte zelf. Ze gaven gelijk wat tips over gezonde voeding en hoe belangrijk het is je eetpatroon in het oog te houden. "Niet enkel magere mensen hebben last van ondervoeding, ook mensen die veel in een keer afvallen lopen risico", klinkt het.

"Na een behandeling kan je huid heel rood en zeer droog zijn", zei een medewerkster in de dagkliniek oncologie. "Er bestaan verschillende crèmes om dat tegen te gaan. Het is mogelijk dat de producten die je tot dan gebruikte, je nu pijn of jeuk bezorgen. In die producten mogen geen kleur- of geurstoffen zitten, want dit kan voor irritatie zorgen. Extra aandacht voor huidverzorging en hydratatie is zeker niet overbodig."

Praten en buitenkomen helpt

B-lief is een lotgenotengroep voor mannen en vrouwen met of na borstkanker. Hun doel is (ex-)patiënten en hun naasten samenbrengen om steun en menselijke warmte bij elkaar te vinden. Hun motto is dan ook: ‘What doesn’t kill you makes you stronger, stand a little taller, doesn’t mean I’m lonely when I’m alone’. Samen activiteiten doen kan helend werken door het sociaal contact en de verandering van omgeving. Evengoed vinden lotgenoten steun en erkenning bij elkaar.

"Op de dag dat het beter ging met mij kreeg mijn zoon teelbalkanker"

Er worden niet enkel veel acties op poten gezet om kankerpatiënten te steunen, maar aan dit project werken ook veel vrijwilligers mee. Vaak hebben zij hun eigen beklijvend verhaal en weten ze uit ervaring hoe het voelt om overvallen te worden door kanker. Zo vertelt Rita, een vrijwilligster voor de dag tegen kanker, hoe moeilijk het is om tegen kanker te vechten. "Als mensen me zien staan met mijn gele lintjes, halen ze spontaan hun portemonnee uit. Dat is vandaag niet mijn bedoeling. Ik vraag dat mensen even stilstaan bij die vreselijke ziekte en iedereen die er mee te maken krijgt. Vandaar dat ik in dit geval zeg: steun komt uit je hart, niet je portemonnee. Doneren aan goede doelen en onderzoek is natuurlijk ook belangrijk en fantastisch, maar solidariteit is dat ook."

Rita hoopt zelf een steun te kunnen zijn voor anderen die getroffen worden door de ziekte. "Na een chemotherapiekuur kan je er echt slecht uitzien. Je wimpers en wenkbrauwen vallen uit, je oogballen zitten diep in je kassen, het lijkt alsof er een waas voor hangt. Ik kon niet meer in de spiegel kijken, omdat ik mezelf letterlijk niet zag door die waas, maar ook omdat ik mezelf niet meer herkende. Net daarom kan een handmassage of gelaatsverzorging zo veel deugd doen bij patiënten", vertelt Rita.

"Na twee jaar kreeg ik eindelijk goed nieuws: mijn darmkanker leek te verdwijnen, maar die dag kreeg ik ook te horen dat mijn zoon teelbalkanker had. Dat komt hard aan. Hoe zwaar dit proces ook mag zijn, mensen moeten de hoop er altijd inhouden. Ik zie mezelf als het bewijs dat het goed kan komen. Ook al komt het einde nabij, de hoop mag je niet verliezen."

Bo Dehollogne, Youca-journalist voor een dag.