welzijn & zorg

Blijf niet stilzitten na kanker

Xtrakan organiseert sportlessen voor ex-kankerpatiënten

20 oktober is niet alleen de Dag tegen Kanker, maar ook Zuiddag. Op Zuiddag werken duizenden Vlaamse jongeren voor één dag in een bedrijf of organisatie in plaats van een dag op de schoolbanken te zitten. Hun loon van die dag gaat naar een Braziliaans project waar kansarme jongeren hun competenties kunnen aanscherpen. Manon Meulders was journalist-voor-één-dag bij Weliswaar en maakte een verslag van een sportles voor mensen die herstellen van kanker.

Elk jaar krijgen ongeveer 40.000 Vlamingen te weten dat ze kanker hebben. Ieder persoon zal ooit rechtsreeks of onrechtstreeks te maken krijgen met kanker. Op 20 oktober worden deze mensen voor de 17de keer in de kijker gezet tijdens de Dag tegen Kanker. Maar er zijn ook organisaties die deze mensen elke dag in de kijker proberen te zetten en te helpen. Een van deze organisaties is Xtrakan (extra na kanker). Xtrakan organiseert elke dinsdag en donderdag een sportles voor ex-kankerpatiënten in genezing. In deze sportles wordt gewerkt aan de fitheid van de mensen. Zowel cardio- als spiermassa-oefeningen komen aan bod. Maar deze lessen draaien niet enkel rond het sporten. Met elkaar praten als lotgenoten is minstens even belangrijk.

“Ik probeer mijn lessen beweeglijk maar toch eenvoudig te houden. Ik toon de oefeningen en ze volgen mee waar ze kunnen. Sommigen hebben een borstamputatie met okselklieruitruiming gehad en hebben moeite met het bewegen van hun schouders. Hier hou ik dan rekening mee door in een oefening zowel benen als armen actief te houden. Als een persoon dan met één van de twee niet kan volgen, kan hij nog steeds deelnemen met het ander. Maar op zich kan iedereen wel altijd goed meevolgen”, aldus trainer Gert-Jan, die de sportlessen geeft.

“De lessen van Xtrakan zijn toegankelijk voor alle leeftijden op voorwaarde dat je aan het genezen bent van kanker. Er zijn ook niet enkel sportlessen maar ook elke maand een themawandeling van waar iedereen aan kan deelnemen. Barbecues en feestjes organiseren we ook regelmatig”, vertelt Bart, die de lessen voor Xtrakan mee organiseert. “Het is vooral de groepssfeer die fantastisch is”, vertelt Gaby. “Toen ik mij inschreef had ik wel mijn twijfels en was ik niet echt op mijn gemak met de gedachte dat ik misschien de oudste zou zijn. Ook was ik bang dat ik niet zou kunnen volgen en het te moeilijk ging zijn voor mij. Maar dat bleek uiteindelijk helemaal geen probleem te zijn. Ik voel mij meer dan op mijn gemak hier. Na mijn chemo viel ik een zwart gat. Ik was vermoeid en wist niet wat te doen. Daarom ben ik begonnen met deze lessen. Om mij wat bezig te houden en fitter te worden. En ik kreeg er een leuke groep vrienden bij!”

“Ik had altijd de gewoonte om in de ochtend naar mijn revalidatie te gaan nadat mijn chemotherapie gedaan was. Toen mijn revalidatie er ook op zat wist ik niet meer wat te doen”, vertelt Kristel. “Natuurlijk kan ik ook niet veel meer doen omdat ik erg vermoeid ben. Rust is zeker en vast iets dat je in je agenda moet plannen. Als ik bijvoorbeeld 's morgens naar de sportles ga, kan ik na de middag niets meer doen omdat ik dan te moe ben. Dus de planning is erg belangrijk.”

“Het draait ook om het praten, niet enkel om het sporten”

De deelnemers van deze sportlessen hebben ook buiten de sportmomenten onderling contact. Het is een zeer hechte groep geworden. Rik legt uit: “Soms gaan wij onderling eens een koffie drinken. Of als er - jammer genoeg - iemand overlijdt aan de ziekte, zijn we meestal ook aanwezig op diens begrafenis. Hoe hard het ook is, we steunen elkaar door dik en dun. Maar soms heb je wel een moment dat je je afvraagt: waarom ik? Waaraan heb ik dit verdiend? Gelukkig heb ik deze groep die me steunt en waar ik altijd bij terecht kan met een probleem.”

“We vragen niet naar welke kanker een persoon heeft gehad", vult Bart aan. "Meestal zeggen ze het wel spontaan maar we dwingen niemand om het te zeggen. Hier hoef je je ook niet te schamen om wat je hebt gehad of als je iets niet kunt. Hier ben je jezelf en dat vindt iedereen prima.”

Dit artikel kwam tot stand in het kader van www.zuiddag.be

Kijk voor meer info over sporten na kanker op www.xtrakan.be