welzijn & zorg

Maatwerk zonder beperkingen

Van de beschutte en sociale werkplaats naar het maatwerkbedrijf
13.10.2015
Foto's
Jan Locus

Op 1 april kregen de beschutte en sociale werkplaatsen een nieuwe naam: maatwerkbedrijven. Mensen associëren het werk dat daar gebeurt vaak met eenvoudig bandwerk, bezigheidstherapie en sociaal engagement. Een perceptie die ver van de realiteit staat. Maatwerkbedrijven zijn actief in heel uiteenlopende sectoren, bieden kwaliteit, zijn flexibel en betrouwbaar.

Op maat van de werknemer

De 49 voormalige beschutte werkplaatsen bieden mensen met een arbeidshandicap of een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelling op maat. Samen werken er meer dan 17.000 doelgroepwerknemers. Het belangrijkste verschil tussen reguliere bedrijven en maatwerkbedrijven is dat de meeste bedrijven werknemers zoeken in functie van het werk, terwijl maatwerkbedrijven werk zoeken in functie van hun werknemers. De werknemers werken niet enkel in het maatwerkbedrijf zelf, maar vaak ook in een regulier bedrijf. Dit noemt men enclavewerk. “Weinig mensen weten dat enclavewerk bestaat, maar al 2.500 van onze werknemers zijn werkzaam op de werkvloer van een  regulier bedrijf”, vertelt Francis Devisch, directeur van de Groep Maatwerk. “Vaak is het een langetermijn- of structurele opdracht. In andere gevallen komen wij enkel ter plaatse voor specifieke opdrachten of wanneer er veel werk is. Wij kunnen flexibel inspelen op de vraag van de opdrachtgevers uit de reguliere economie.”

Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk: “Het is wel geweten dat we werken met mensen met een arbeidshandicap. Maar men heeft geen idee van de diversiteit aan opdrachten die we aannemen en hoe efficiënt we die uitvoeren.”

Het cliché dat maatwerkbedrijven enkel bandwerk en inpakwerk aankunnen, klopt ook niet. “Toen ik pas directeur was, vielen de verschillende geuren binnen een maatwerkbedrijf me op”, zegt Devisch. “Je loopt er letterlijk van de geur van zagemeel in de houtbewerking, door de geur van olie op de metaalbewerking naar de chocoladegeur op de plaats waar ze pralines aan het inpakken zijn. Het werk in de maatwerkbedrijven is heel divers. En vaak vind je dat allemaal terug onder een dak.”

Flexibel genoeg?

Maatwerkbedrijven zijn dus flexibel en leveren kwaliteit. Maar zijn ze flexibel genoeg om mee te kunnen in een veranderende economie waar steeds meer bedrijven hun activiteiten naar de lageloonlanden verhuizen? Devisch: “We moeten ons aanpassen. Vroeger werkten we vooral aan grote bestellingen en kregen we vaak dezelfde opdrachten. Die opdrachten vallen nu steeds vaker weg.” Toch zijn er goede redenen voor reguliere bedrijven om hun opdrachten uit te besteden aan maatwerkbedrijven. Devisch: “Transportkosten spelen daar zeker een rol in, maar ook onze flexibiliteit. Wanneer we een opdracht krijgen, kunnen we er heel snel mensen voor vrijmaken. Ook de kwaliteit van het werk is heel hoog. Onze werknemers zijn heel goed in repetitief werk, ze doen hun job met veel aandacht. Exemplaar 493 is even goed bestudeerd als exemplaar 14 van die dag. Al die factoren samen maken dat we het vaak halen in concurrentie met lageloonlanden. Soms komen bedrijven zelfs terug uit het buitenland om die redenen.”

Stipt en betrouwbaar

Francis Devisch merkt op hoe positief verrast mensen zijn wanneer ze een maatwerkbedrijf bezoeken. Onbekend maakt onbemind? “Het is wel geweten dat we werken met mensen met een arbeidshandicap. Maar men heeft geen idee van de diversiteit aan opdrachten die we aannemen en hoe efficiënt we die uitvoeren. Met de campagne die we de afgelopen maanden voerden, hebben we dat in de kijker gezet. Men mag kwaliteit verwachten. We zijn betrouwbaar en halen zonder problemen de deadlines. En wie met ons werkt, doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

>> www.groepmaatwerk.be